Oroszország eddig nem szenvedte el azt a gazdasági összeomlást, amire a Nyugat számított – írja véleménycikkében a Le Monde című francia lap.
Zoom
Valahogy így képzelték... (fotó: iStock)
Az újság szerint az Európai Unió kilenc szankciós csomagot fogadott el az oroszokkal szemben, és ugyan Oroszországban recesszió van, de ez jóval kisebb mértékű, mint amire a Nyugat számított. A cikk szerzője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:
A nyugati közgazdászok olyanok, mint az orvos, aki a súlyosan beteg páciens fölé hajol, és azon gondolkodik: vajon meddig fog kitartani. Ez a páciens most Oroszország, és nem tudják megmondani, hogy pontosan milyen egészségügyi állapotban is van.
A lap cikkében felidézték, hogy Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter is azt ígérte közel egy éve, az invázió és az első szankciók bevezetése után, hogy az orosz gazdaság összeomlik majd. Ehhez képest az IMF január végi mérése szerint mindössze −2,2 százalékos volt a gazdasági visszaesés Oroszországban – és ez nagy különbség ahhoz a mínusz 8,5 százalékos előrejelzéshez képest, amelyet még 2022 márciusában vártak.
Sőt, a Le Monde azt írta, hogy a mostani előrejelzésük szerint úgy fest: idén már minimálisan (0,3 százalékkal) akár növekedhet is az orosz gazdaság, 2024-ben pedig a 2,1 százalékos növekedésre számítanak, ami pedig meghaladhatja az eurózóna várható növekedését (1,6 százalék).
(Index nyomán)