Ukrajna vitatott kazettás fegyvereket kért az Egyesült Államoktól, miután kibővítette fegyverkérelmeit.
A több mint 120 ország által betiltott kazettás bombák rendszerint nagyszámú, kisebb méretű bombagránátot bocsátanak ki, amelyek széles területen, válogatás nélkül ölhetnek, veszélyeztetve a polgári lakosságot.
Ukrajna azt reméli, hogy a kazettás bombák előnyt jelentenek majd számára az orosz erők elleni harcban Kelet-Ukrajnában, írja a Sky News nyomán az Index.
Itt a legújabb csodafegyver
Egy harckocsi vagy egy amerikai gyártmányú, nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) elvesztése kevésbé fáj egy hadseregnek, ha a fegyver valójában egy felfújható csali, amelyet az ellenség megtévesztésére helyeztek el a frontvonalon − írja a Reuters hírügynökség.
Zoom
Fotó: Michal Cizek / AFP
Mivel az ukrajnai háború megnövelte a nehéz katonai járművek, fegyverek és repülőgépek iránti igényt, ez az Inflactech Decoys, az eredeti mintájára készült felfújható műanyag katonai felszereléseket gyártó cseh Inflactech Decoys számára is áldásos volt.
Zoom
További fotók: Eva Korinkova / Reuters
A vállalat a HIMARS-okkal egészítette ki a több mint 30-féle felfújható, életnagyságú modellt tartalmazó flottáját, amelyeket világszerte értékesít ügyfeleinek − mondta Vojtech Fresser vezérigazgató hétfőn.
Zoom
A csalik ára 10 ezer és 100 ezer dollár (3,5 millió és 35 millió forint) között van.
Zoom
Ha az ellenség olyan lövedéket használ a modell ellen, ami négyszer, vagy talán hússzor drágább, akkor pénzügyileg nyertél − mondta Fresser.