Új-Zéland megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a törvényhozás képviselőinek és dolgozóinak informatikai eszközein, követve más nyugati országok hasonló döntését - közölte egy helyi parlamenti tisztviselő pénteken.
Rafael Gonzalez-Montero elmondta, hogy a tilalom minden olyan készüléket érint, amely hozzáfér a parlamenti hálózathoz. A korlátozás március 31-én lép hatályba.
A nyilatkozó szerint a kockázatok "elfogadhatatlanok a jelenlegi új-zélandi parlamenti környezetben". Hozzátette, "a döntést saját szakértői elemzésünk alapján hoztuk meg, miután megvitattuk a kormányban és nemzetközi szinten dolgozó kollégáinkkal".
Új-Zéland ezzel többek között Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nyomdokaiba lép, amelyek az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok a videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak.
A TikTok elleni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára, Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy szuverenitását védi.
Ugyanabban az évben Donald Trump volt amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy Peking kémkedésre használja.
A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikaiak fiókinformációkhoz, de mindig is tagadta, hogy átadta volna az adatokat a hatóságoknak.
Joe Biden jelenlegi amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha az nem szakít a kínai tulajdonosi háttérrel.
(MTI)