Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, ahol egyebek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Mohamed bin Zájid Ál Nahajan államelnökkel.
Az emírségek hírügynöksége szerint Mohamed bin Zájid Ál Nahajan a repülőtéren fogadta Aszadot és feleségét, Aszmát. A szíriai elnököt hitvesével közösen később katonai tiszteletadás mellett fogadták a fővárosban, Abu-Dzabiban található elnöki palotában.
Mohamed bin Zájid Ál Nahajan később Twitter-oldalán arról írt, hogy "pozitív és konstruktív megbeszélést folytattak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről". Hozzátette: megvitatták a szíriai, illetve térségbéli helyzet stabilizálására irányuló együttműködés javításának a kilátásait is
A polgárháború 2011-es kitöréséhez vezető tüntetések vérbe fojtása nyomán a damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból. Aszad ugyanakkor a február 6-i - több ezer halálos áldozatot követelő - földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet, köszönhetően az arab államok segítőkészségének.
A természeti katasztrófa nyomán az emírségek külügyminisztere Damaszkuszba látogatott. Az Arab-öböl menti ország ezen felül segélyszállítmányok tucatjait indította Szíriába.
Az Egyesült Arab Emírségek már hosszabb ideje a kapcsolatok rendezésére törekszik. Aszad 2022 márciusában látogatott utoljára Abu-Dzabiba. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit - Oroszországot és Iránt - látogatta meg.
(MTI)