Jelentések szerint az orosz csapatok folyamatosan törnek előre a Donyeck megyei Avdijivkánál, megkísérelve a város bekerítését. A brit védelmi minisztérium hétfői hírszerzési jelentésében azt írta, ez a város lehet a következő Bahmut, ennek nyomán pedig egy ukrán katonai szóvivő is „második Bahmutnak” nevezte a települést, írja a Portfólió.
Az orosz erők valószínűleg fokozzák a műveletek tempóját Avdijivkától északra annak érdekében, hogy megteremtsék a város bekerítésének feltételeit, és a jelentések szerint nagyobb számú légi egységet alkalmaznak a térségben a műveletek támogatására – áll az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet jelentésében.
Az ISW korábbi értékelése szerint az orosz hadműveletek növekvő üteme a térségben jelentős veszteségekhez vezetett, és valószínűleg egy tévesen értelmezett kísérlet arra, hogy az ukrán erőket elvonják a front más szakaszaitól. Az elemzők szerint valószínűtlen, hogy az oroszok fönn tudnák tartani ezt a növekvő tempót, az orosz támadás kifulladóban van.
A brit védelmi minisztérium hétfői hírszerzési jelentésében azt írta, Avdijivkánál taktikailag nagyon hasonló a helyzet, mint az északabbra található Bahmutnál. Az Ukrajna déli részén állomásozó ukrán csapatok parancsnoka szerint könnyen elképzelhető, hogy a város legyen a „második Bahmut”.
Az ISW szerint az oroszok kisebb területeket szereztek Észak- és Délnyugat-Bahmutban, valamint Bahmuttól északnyugatra Bohdanivkánál és Hromovénél.