Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy ujjal mutogasson Kínára, még kevésbé, hogy hibáztassa Kínát - jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő.
Vang Ven-pin ezt arra válaszul mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásával "diplomáciai fedezéket" nyújt a háborús bűnök oroszországi elkövetéséhez.
"Nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot. Nem is részese a válságnak, és egyetlen félnek sem adott fegyvereket" - jegyezte meg Vang. Mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze. "A béke védelmezőjeként tünteti fel magát, "miközben folyamatosan juttat fegyvereket a csataterekre" - jegyezte meg a szóvivő.
Vang ismét elmondta, amit szerinte Peking már többször hangoztatott, hogy az ukrajnai kérdésben egyre nagyobb a béke és a racionalitás iránti igény. Az országok többsége a feszültségek enyhítését támogatja, béketárgyalásokat akar, és ellenzi, hogy olajat öntsenek a tűzre.
"Az Egyesült Államoknak objektív nézőpontból kellene megítélnie Kína és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béketárgyalásokra, ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodik a hidegháborús mentalitáshoz, egyúttal tartózkodnia kellene a konfliktus elhúzódásának és eszkalációjának elősegítésétől" - húzta alá a szóvivő.
Hszi Csin-ping oroszországi látogatása "azt sugallja: Kína nem érez felelősséget abban, hogy számon kérjék az elnököt az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért" - jelentette ki Blinken Vlagyimir Putyinra utalva hétfői washingtoni tájékoztatóján. Ugyanott arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok örömmel fogadna minden olyan békekezdeményezést, amely "az igazságos és tartós békét segíti elő", és támogatja Kína 12 pontos javaslatának egyes elemeit is, beleértve a polgári lakosság védelmét és a nukleáris biztonság biztosítását.
A harcok leállítására irányuló minden terv alapvető eleme azonban "Ukrajna szuverenitásának és területi egységének fenntartása" kell, hogy legyen - mondta, és világossá tette, hogy Washington számára "minden olyan terv, amely nem helyezi előtérbe ezt a kritikus elvet, a legjobb esetben is késleltetési taktika, vagy csupán egy igazságtalan végeredmény elérését segíti elő."
(MTI)