Greta Thunberg klímaaktivista a New York Post állítása szerint törölte azt a 2018-as tweetjét, amelyben arra figyelmeztetett, hogy "az éghajlatváltozás 2023-ra kiirtja az egész emberiséget", ha a fosszilis tüzelőanyagok használata folytatódik.
Zoom
Illusztráció: talk.tv
A 20 éves svéd aktivista öt évvel ezelőtti tweetje a Harvard Egyetem légköri kémia professzorának, James Andersonnak a komor figyelmeztetésére utalt. A tudós akkor azt állította, hogy a fosszilis tüzelőanyagok okozta szennyezés 33 millió évvel tolja vissza az éghajlatot egy olyan korszakba, amikor még nem voltak jégsapkák a sarkokon.
Kiderült azonban, hogy a Thunberg által használt forrás, a Gritpost.com pontatlanul idézte a kutató mondatait. Anderson 2018-ban ugyanis nem azt mondta, hogy pár éven belül vége a világnak, hanem azt, hogy 2023-ig változtatásokat kell végrehajtani, hogy a jégsapkák károsodását megállítsuk. Külön érdekesség, hogy a Gritpost.com weboldal azóta már megszűnt.
A teológia tiszteletbeli doktora lesz a kis "zseni"
Hétfőn a Helsinki Egyetem a honlapján feltüntette, hogy rövidesen harminc új tiszteletbeli doktori címet fognak ünnepélyes keretek között átadni, és Greta Thunberg is szerepel a névsorban...
(Mandiner nyomán)