Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, az észak-atlanti szövetség brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy minden olyan tagország, amely még nem tette meg, mihamarabb ratifikálja Finnország mellett Svédország csatlakozását is.
A NATO-főtitkár Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Finnország és Svédország csatlakozása erősebbé teszi a NATO-t, és megmutatja, hogy a szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll.
"Üdvözlöm, hogy Törökország és Magyarország kész ratifikálni Finnország NATO-tagságát, és remélem, hogy ezt mindketten gyorsan meg is teszik, ahogy a lehető leghamarabb ratifikálják Svédország csatlakozását is" - fogalmazott.
Azon 2014-es kötelezettségvállalással összefüggésben, mely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához, a főtitkár üdvözölte a tagállamok és köztük Norvégia erőfeszítéseit, ami - mint mondta - lehetőséget biztosít "új és fontos képességekbe való befektetésekhez a közös biztonság szavatolása érdekében".
Jens Stoltenberg üdvözölte Norvégia Ukrajnának nyújtott támogatását, és hangsúlyozta: továbbra is fenn kell tartani a Kijevnek szánt támogatást, hogy képes legyen ellenállni Oroszország jogtalan agressziójának.
Jonas Gahr Störe egyebek mellett annak fontosságáról beszélt, hogy szavatolják a létfontosságú infrastruktúrák védelmét, és méltatta a NATO hozzájárulását a tagállamok ez irányú törekvéseihez.
Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékával kapcsolatban azt mondta: szomszédos országként Norvégia határozottan támogatja felvételüket a szövetségbe. "Úgy gondoljuk, hogy a NATO történetében egyetlen ország sem tett még annyit, mint ez a két ország, hogy megfeleljen a tagsági feltételeknek" - fogalmazott.
A norvég kormányfő reményét fejezte ki, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának ratifikálása a júniusban tervezett vilniusi NATO-csúcstalálkozóig befejeződik.
(MTI)