Bányászok tüntettek Varsó belvárosában az Európai Unió metánkibocsátás csökkentésére irányuló stratégiája miatt. A fővárosban tartott demonstrációt az Augusztus 80 nevű szakszervezet szervezte – írja a Polsat News nyomán az Index.
A tüntetők egy „lengyel bányászat” feliratú koporsót is magukkal vittek, amelyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, Ursula von der Leyen elnök és Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista képei voltak felragasztva.
A tüntetést szervező szakszervezet szerint a tervezett európai szabályozás „halálos ítéletet jelent a lengyel bányaipar számára”. A demonstrálók fáklyákkal és szirénákkal vonultak fel, valamint petárdákat is robbantottak. A rendőrség lezárta az utakat.
A Polska Grupa Gornicza (PGG) – lengyel bányászati csoport – szerint az uniós rendelet hatályba lépése esetén a vállalatnak évente mintegy 1,5 milliárd zlotyval kellene hozzájárulnia a termeléshez.
Ennek következtében 2027. január 1-jén hat bányát kellene bezárni, további kettőt pedig 2031. január 1-jétől. 2028 és 2037 között további három bánya szűnne meg. Összességében ez mintegy 30 ezer munkahely megszűnését jelentené.