Vlagyimir Putyin szombaton számolt be arról, hogy aláírta a taktikai atomfegyverek Belaruszban történő állomásoztatásáról szóló megállapodást. /Bővített hír./
Zoom
Fotó: Alamy
Megállapodtunk Alekszandr Lukasenka belorusz elnökkel, hogy taktikai atomfegyvereket helyezünk el Belaruszban anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó-szerződést – fogalmazott az orosz elnök a Rosszija 24 televíziócsatorna adásában.
Putyin azt is közölte, hogy szerinte mindez azért nem sérti meg az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló sokoldalú szerződést, mivel az Egyesült Államok már rendelkezik ilyen fegyverekkel Európában. Nyilatkozatából az is kiderült, hogy már tíz darab, nukleáris fegyverzet szállítására alkalmas repülőgép landolt Belaruszban, továbbá már átadták a beloruszoknak a nukleáris töltetek indítására alkalmas Iszkander rakétarendszereket is.
A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz elnök azt is elmondta, hogy az atomfegyverek kezelőszemélyzetének kiképzése április 3-án veszi kezdetét Belaruszban, és július 1-jére fejezik be a taktikai nukleáris töltetek raktárának a megépítését.
Mindeközben Vlagyimir Putyin azt is leszögezte, hogy a Belaruszba telepített atomfegyverek felett továbbra is Oroszország fog rendelkezni.
A Bloomberg hírügynökség egyébiránt már néhány órával ezelőtt értesült arról, hogy megszülethet ez a megállapodás. Akkor azt írták: ha az orosz elnök ezt meglépi, akkor azzal eszkalálhatja a konfliktust a Nyugattal.
Atomsorompó-szerződés
Londonban, Moszkvában és Washingtonban 1968. július 1-jén bocsátották aláírásra az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló sokoldalú szerződést, amely 1970. március 5-én lépett hatályba. Az atomhatalmak a szerződésben vállalták, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem adnak át senkinek atomfegyvert, sem más nukleáris robbantóberendezést, nem adják át az ezek fölötti ellenőrzést, nem segítenek, nem ösztönöznek senkit atomfegyverhez jutásra.
Az atomfegyverrel nem rendelkező részes államok vállalták, hogy nem vesznek át, nem állítanak elő atomfegyvert, cserébe számíthatnak az atomrobbantások bármilyen békés alkalmazásából származó előnyökre. Az atomsorompó-szerződés VI. cikkelye kötelezte a szerződés részeseit, hogy a jóakarat szellemében tárgyaljanak az atomfegyverkezési hajsza mielőbbi befejezéséről, az atomleszerelésről, sőt az általános és teljes leszerelésről is.
Az Egyesült Államok – hivatalos becslések szerint – legalább 100 nukleáris robbanófejjel rendelkezik a kontinens légi bázisain, többek között Németországban, Hollandiában és Törökországban.
(TASZSZ - Bloomberg - Index)
Vasárnapi frissítések: Nem tart atomfegyver bevetésétől a Pentagon, de figyelnek
Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. A Pentagon ezt helyi idő szerint szombaton közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.
"Láttuk a jelentéseket az orosz lépésről, és továbbra is nagy figyelemmel követjük az ügyet" - fogalmaztak a védelmi tárca közleményében. Hozzátették: nem indokolja semmi, hogy Washington változtasson a saját stratégiai nukleáris álláspontján. Hangsúlyozták azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO által biztosított kollektív védelem mellett.
Putyin az állami televízióban azt mondta, nem sérti az atomsorompó-egyezményt, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket állomásoztat a szomszédos ország területén. Hozzátette: az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket telepített európai szövetségesei területére.
Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben - hangsúlyozta az orosz elnök.
Ukrán logika: ezzel haragítja magára Putyin a beloruszokat
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap úgy vélekedett, hogy orosz taktikai atomfegyverek telepítése destabilizálná Fehéroroszországot azzal, hogy a lehető legjobban felerősítené az Oroszországgal és Putyinnal szembeni negatív megítélést és elutasítást a fehérorosz társadalomban. Danyilov szerint továbbá az orosz elnök ezzel a lépéssel "túszul ejti" a szomszédos országot.
(MTI)