Kémkedés vádjával letartóztatták Jekatyerinburgban Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
Zoom
Fotó: evangershkovich.com
A közlemény szerint Gershkovich "titkos információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről".
Az FSZB nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor tartóztatták le az újságírót.
Gershkovich akár húszéves börtönbüntetést is kaphat, ha kémkedésért elítélik.
A The Wall Street Journal honlapja szerint Evan Gershkovich Oroszországról, Ukrajnáról és a Szovjetunió utódállamairól írt tudósításokat.
Korábban az AFP francia hírügynökség és a The Moscow Times angol és orosz nyelvű napilap tudósítója volt, valamint az amerikai The New York Times napilapnál is dolgozott.
Frissítés: Kreml: Gershkovichot tetten érték
A Kreml azt állítja, hogy az orosz biztonsági szolgálat által kémkedési vádak miatt őrizetbe vett The Wall Street Journal-riportert „tetten érték”, de további részleteket nem közölt az ügyről.
Arra a kérdésre, hogy a Kreml hogyan értékeli az esetet, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a biztonsági szolgálaton múlik, hogyan jár el, és megosztja-e az információkat az amerikai hatóságokkal.
Arra a kérdésre, hogy Moszkva mit ért tettenérés alatt, Peszkov azt válaszolta, hogy nem ismeri a részleteket.
Az is szóba került, hogy mi történhet a WSJ oroszországi irodájával, és kitoloncolhatják-e az ottani újságírókat. Peszkov a CNBC tudósítása szerint minderre a a következőt mondta: „nem, azok, akik normális újságírói tevékenységet folytatnak, továbbra is dolgozhatnak Oroszországban, amennyiben rendelkeznek érvényes akkreditációval. Nem lesz velük semmi probléma.”
A WSJ hevesen tagad
A The Wall Street Journal csütörtökön hevesen tagadta az orosz hírszerző szolgálat által felhozott kémkedési vádakat.
„A The Wall Street Journal hevesen tagadja az FSZB vádjait, és kéri megbízható és elkötelezett riporterünk, Evan Gershkovich azonnali szabadon bocsátását” – mondta a WSJ szóvivője az ABC Newsnak adott nyilatkozatában.
Szolidaritást vállalunk Evannel és családjával – fűzte hozzá.
Május végéig őrizetben marad
Egy moszkvai bíróság elrendelte, hogy a Wall Street Journal kémkedéssel vádolt tudósítóját, Evan Gershkovichot május 29-éig tartsák előzetes letartóztatásban.
Gershkovich a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát az orosz állami hírügynökség beszámolója szerint. Az amerikai lap újságírójának ügyvédje nem vehetett részt a tárgyaláson, Nathasa Bertrand a CNN-nek azt mondta, arról tájékoztatták, hogy az újságírónak már van kirendelt védője.
2. frissítés: a Fehér Ház szerint jogtalan az őrizetbe vétel
A Fehér Ház jogtalannak tartja az amerikai újságíró letartóztatását Oroszországban, a kémkedés vádját pedig "nevetségesnek" - közölte az elnöki hivatal szóvivője csütörtökön.
Karine Jean-Pierre a Fehér Ház tájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és munkaadójával, a The Wall Street Journallel.
Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud mást tenni, mint hogy az amerikai emberek biztonsága érdekében lebeszélje őket az utazásról Oroszországba.
Előzőleg a külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad a letartóztatott amerikai újságíró számára.
"A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kreml folytatódó kísérleteit az újságírók és civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és büntetésére" - fogalmazott a külügyminisztérium.
A közlemény egyben az Oroszországban élő és odalátogató amerikai állampolgárokat az ország azonnali elhagyására kéri, az őket ott fenyegető veszélyre hivatkozva.
(MTI - Index - 24 nyomán)