Az iráni hatóságok szombaton bejelentették, hogy elrendelték két nő letartóztatását, miután a közösségi oldalakon megjelent róluk egy felvétel, amelyen egy felbőszült férfi joghurttal önti le őket egy boltban, mert nincs rajtuk fejkendő.
A férfi ellen is elfogatóparancsot adtak ki bántalmazásért és a közrend megzavarásáért - írta az iráni igazságszolgáltatás hírportálja, a Mizan Online.
A közösségi oldalakon széles körben megosztott videón egy férfi látható, amint belép egy boltba, és sértegetni kezd két hidzsáb nélküli nőt, majd a fejükre önt egy doboz joghurtnak tűnő folyadékot. A pénztáros ezután kitessékeli a férfit az üzletből.
Anyát és lányát a fejkendő hiánya miatt fenyegetik büntetéssel, az üzlet tulajdonosa pedig figyelmeztetést kapott, hogy tartassa be az iszlám törvényeket (saríát) - tette hozzá a Mizan Online.
A televízióban élőben közvetített beszédében Ebrahim Raiszi iráni elnök nyomatékosította: törvény írja elő a hidzsáb viselését, így a fejkendő hordása jogi kérdés.
Golamhoszein Mohszeni Edzsei, az iráni igazságszolgáltatás vezetője büntetéssel fenyegette az öltözködési szabályokat figyelmen kívül hagyókat. A tisztségviselő szerint a nyilvánosság előtt fejkendő nélkül mutatkozó nők semmibe veszik az iszlám köztársaság rendszerét és értékeit.
Hangsúlyozta: a fejkendő eltávolítása a nyilvánosság előtt közszeméremsértésnek minősül, és szembemegy a saríával, valamint Irán törvényeivel. Edzsei szerint az ország ellenségei bátorítják az efféle jogsértéseket.
Iránban hónapokig tüntetések zajlottak, miután tavaly szeptemberben meghalt egy fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében. Mahsza Aminit az öltözködési szabályok megsértése miatt állították elő. A tiltakozások során több mint ötszázan vesztették életüket és ezreket tartóztattak le. Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken iráni nők láthatók a nyilvánosság előtt hidzsáb nélkül.
(MTI)