Volodimir Zelenszkij és környezete tavaly legalább 400 millió dollárt sikkasztott el az üzemanyag-vásárlásra szánt amerikai pénzekből – állítja legújabb írásában Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró.
Zoom
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Hersh a blogján megjelent írásában amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozik, akik azt állítják, hogy ráadásul Kijev Oroszországtól vásárolja az üzemanyagot fantomcégeken keresztül, amelyek egy része Lengyelországban, Csehországban vagy éppen olyan adóparadicsomokban vannak bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek.
A Hersh által idézett egyik forrás az Ukrajnában tapasztalható korrupció mértékét az afganisztánihoz hasonlította – ahol a feltételezések szerint több milliárd dollár segély tűnt el a helyi elit kezei között az ország 20 éves amerikai megszállása során. Az újságíró forrásai szerint a kijevi minisztériumok
gyakorlatilag versengenek azért, hogy fedőcégeket hozhassanak létre a fegyverek és lőszerek illegális exportjához, az illetékes tisztviselők pedig kenőpénzekből gazdagodnak meg.
Az újságíró hírszerzési forrása szerint William Burns CIA-igazgató januárban tájékoztatta az ukrajnai elnököt a kijevi korrupcióról, átadva neki egy 35 tisztviselőt és tábornokot tartalmazó listát. Másfél héttel később Zelenszkij kirúgott mintegy tucatot a leghivalkodóbbak közül. A forrás a CIA vezetője és Zelenszkij közötti találkozót egy 1950-es évekbeli maffiafilm jelenetéhez hasonlította, hozzátéve, hogy magas rangú ukrán tisztviselők arra is panaszkodtak, hogy
Zelenszkij nagyobb részt vett el a lefölözött pénzből, mint amennyit a tábornokok kaptak.
Hersh forrásai Antony Blinken külügyminisztert és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót okolták az amerikai kormányzatban jelenleg is fennálló válságért, amely állítólag a Fehér Ház és a hírszerzés közötti viszálykodás miatt alakult ki. A források elmondták, hogy mind Blinkent, mind Sullivant az ideológiai (pontosabban fajtársi - a szerk.) elfogultság és a politikai hozzáértés hiánya jellemzi az ukrajnai konfliktus kapcsán.
(Mandiner nyomán)