Gratulált a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseinek és az orosz hadseregnek Bahmut elfoglalásához Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.
Vlagyimir Putyin gratulált a Wagner rohamegységeinek, valamint az orosz fegyveres erők összes katonájának, aki biztosította számukra a szükséges támogatást és a szárnyak védelmét, a Bahmut felszabadítására irányuló hadművelet lezárásához - áll a tájékoztatásban.
Zoom
Putyin (k) szavakban elégedett azzal, amit Prigozsin (b) és az orosz hadsereg főzött, de a pezsgőzés közbeni öröm nem biztos, hogy felhőtlen (fotó: Misha Japaridze / Pool / AP)
A Kreml állami elismerést helyezett kilátásba mindazok számára, akik kitüntették magukat a harcokban.
Az orosz védelmi minisztérium éjjel jelentette be, hogy Bahmut felszabadítása az orosz hadsereg tüzérsége és légiereje által támogatott Wagner rohamegységek offenzívájának eredményeként befejeződött. A város elfoglalásáról Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója szombaton tett bejelentést.
A háború előtt 72 ezer lakosú város fontos közlekedési csomópont és a Donyec-medencében kiépített ukrán védvonal fontos eleme volt. A város birtoklásáért folytatott harcok augusztus 1-jén kezdődtek. (Bár a város stratégiai jelentősége erősen vitatott, mindkét oldalról felmerült a másik kivéreztetésének a terve, a szimbolikus jelentősége pedig óriásivá vált - a szerk.)
(MTI)
Frissítés: Az orosz narratíva szerint felszabadítás, az ukrán és a nyugati szerint nem, az biztos nagy ára volt
Nem éppen villámháború.
Zoom
A bahmuti színház és környéke 2023. május 8-án
Zoom
A bahmuti színház és környéke 2023. május 15-én - a város jelentős része erre a sorsra jutott
2. frissítés: Demkó: nehéz lesz innen a jóval nagyobb ikervárosok felé továbbmenni
A biztonságpolitikai szakértő szombaton írta Fb-oldalán:
Bahmut...
Mit is mondott Prigozsin Bahmut bevételekor? Köszönetet mondott Putyin orosz elnöknek és Szurovikin tábornoknak. Ismét bírálta Shojgut és Geraszimovot. Ez nem színjáték, ez kihívás.
224 nap, 10 000-res nagyságrendű halott, egy teljesen megsemmisített orosz anyanyelvű donbaszi város. Lehet ezt sikernek nevezni - akkor lett volna az legalább katonai értelemben, ha még februárban be tudják zárni a katlant sokezer ukrán katonával.
Nem hiszem, hogy az oroszok innen egyszerűen tovább tudnak menni Kramatorszk vagy Szlavjanszk felé. Ha igen, a két jóval nagyobb ikerváros még tovább fog nekik tartani, mert katlan kialakítására ott még kevésbé képesek - nagyobb az átkarolandó tér. Szemtől szembe támadni pedig...Bahmut a köbön. Több lakótelep, több vasbeton, és minden lakótelep erőd. Ld. lent.
Persze előbb még alighanem lesz egy ukrán offenzíva.
3. frissítés: Az ukránok szerint nem foglalták el az oroszok a várost, hanem ők zárták félig körül...
Az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban - állította Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes vasárnap a Telegramon.
"Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Vagyis csapataink a város peremvidékén a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség megmaradását a városon belül. Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek" - fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar szerint az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.
De nem is fontos már
Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője vasárnap az ukrán köztévének nyilatkozva közölte, hogy az orosz erők csapásai lényegében a földdel tették egyenlővé Bahmutot, ennek ellenére az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat a város délnyugati részén. Megjegyezte, hogy mivel a várost az oroszok elpusztították, Oroszország a regionális központnak számító Bahmut elfoglalása esetén sem szerez semmilyen katonai vagy politikai előnyt. A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők megpróbálnak "nyomást gyakorolni a szárnyakon az orosz csatatokra, nem hagyni neki nyugalmat és ha lehet, ellentámadást intéznek".
Cserevatij egy rádióinterjúban reagált Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítójának a város állítólagos teljes elfoglalásáról szóló nyilatkozatára. Magyarázata szerint ez Prigoszinnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy a lehető leghamarabb kivonja zsoldosait a lerombolt városból, amelyet az ukrán erők jó eséllyel teljesen körülzárhatnak. Szombaton a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyet Bahmut központjában, a vasútállomás közelében vettek fel. Ebben azt mondta, hogy zsoldosai teljesen elfoglalták a várost, május 25-én átadják a település fölötti ellenőrzést az orosz védelmi minisztérium katonáinak és távoznak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kiemelte: az ukrán védelmi minisztérium cáfolta Bahmut orosz megszállását, hangsúlyozva, hogy az ukrán katonák több létesítményt is ellenőrzésük alatt tartanak a városban.
Valójában ők verték szét a Wagnert
"A harcok folytatódnak, számos épületet tartunk ellenőrzésünk alatt a városban" - mondta Cserevatij, hozzátéve, hogy "valójában a Wagner-csoportot az ukrán erők szétverték" Bahmutban.
(MTI nyomán)