A NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a világ legnagyobb hadihajója, a Gerald R. Ford (az MTI szerint "General Ford") repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt.
A hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé.
Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az "ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros".
Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken.
Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.
A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére "legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal".
A USS General Fordnak USS Gerald R. Fordnak ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.