Ciprus ez Európai Unió nagyobb fokú, közvetlen részvételét kéri a két részre szakadt sziget újraegyesítéséhez - jelentette ki Nikosz Hrisztodulidisz csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján.
"A jelenlegi geopolitikai környezetben - különösen az ukrajnai orosz inváziót követően - az ENSZ keretprogramjaim belül az EU-nak határozottan hozzá kell járulnia az újraegyesítésről szóló tárgyalásokhoz" - jelentette ki a ciprusi elnök a német kancellárnál, Olaf Scholznál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón.
Ciprus északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság. 1981-es csatlakozása óta Ciprus egészét a ciprusi görög kormány képviseli ez EU-ban.
Az ENSZ égisze alatt az újraegyesítésről szóló béketárgyalások legutóbbi fordulója 2017-ben kudarcba fulladt.
Hrisztodulidisz szerint "az EU-nak rendelkezésére állnak azok az ösztönző erők és eszközök, amelyek a ciprusi nép, a görög és török ciprusiak, Törökország és az Európai Unió közös megegyezésén alapuló megoldáshoz vezethetnek".
"A Ciprusi Köztársaság európai uniós tagállam, a ciprusi kérdés uniós kérdés is, annak rendezése pedig közvetlenül érinti az Európai Uniót" - szögezte le az elnök.
(MTI)