Szoftverproblémák miatt egyelőre késlekedik az Egyesült Államokból rendelt 66 új F-16V harci repülőgépek leszállítása Tajvannak, de Tajpej továbbra is abban reménykedik, hogy 2026-ra a teljes flotta megérkezik - jelentette ki Csiu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter a parlamentben újságíróknak nyilatkozva helyi idő szerint csütörtökön.
Az Egyesült Államok 2019-ben hagyta jóvá, hogy a Lockheed Martin cég nyolcmilliárd dollár értékben F-16-os repülőgépeket szállítson Tajvannak. Ezzel Tajvan Ázsia legnagyobb F-16-os flottáját birtokolja majd több mint 200 géppel; Tajpej szerint erre a fokozott kínai fenyegetés miatt van szükség.
Csiu már korábban közölte, hogy "az ellátási láncok zavarai miatt" késni fog a szállítás. Most elmondta, hogy a repülésirányító szoftverrel van probléma, amelynek megoldásán már dolgoznak az amerikai féllel. Hozzátette, hogy 2026-ra mind a 66 gép megérkezésével számol, és leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal "zökkenőmentes" a kommunikáció.
A Lockheed Martin idén már bemutatott két F-16V prototípust, az egyik egy bahreini megrendeléshez kötődik. A cég arról is nyilatkozott, hogy szorosan együttműködik az amerikai kormánnyal az Egyesült Államok nemzetközi biztonsági céljainak támogatása érdekében.
Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke múlt havi látogatásán, biztosította Tajpejt, hogy mindent megtesz az amerikai fegyverszállítások felgyorsításért.
Tajvan már átalakított 141 F-16A/B repülőgépet F-16V típussá. Az újabb típusú gépek fejlett repüléstechnikával, fegyverekkel és radarrendszerekkel rendelkeznek, így Tajvan jobban tud reagálni a kínai légierő esetleges behatolására, akár a J-20 lopakodó vadászgépek közeledésére is.
(MTI)