Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szombaton bejelentette: Lengyelország nem fogja elfogadni az Európai Unió (EU) menedékkérők elosztásáról szóló legújabb tervezetét.
Az Európai Bizottság (EB) szerdán mutatta be az új javaslatot, amelynek célja, hogy segítse az Európai Unió déli tagállamait, amelyeket a legsúlyosabban érint a migrációs probléma.
A tervezet szerint az uniós tagállamok vagy befogadják az előírt számú menedékkérőt a déli tagállamokból, vagy 22 ezer eurót fizetnek minden egyes ember után, akinek befogadását megtagadják.
Kaczynski, aki szombaton ellátogatott a lengyel-fehérorosz határon nemrég felállított kerítéshez, amelynek célja a Fehéroroszországból érkező menedékkérők hullámainak megállítása, jelezte: a PiS vezette kormánykoalíció határozottan ellenzi a javaslatot.
"Szeretném hangsúlyozni, hogy kormányunk sohasem fog beleegyezni ebbe" - szögezte le. "Nem egyeztünk bele évekkel korábban, és most sem fogunk beleegyezni" - húzta alá.
A Lengyelországba irányuló migráció megakadályozása kiemelt helyen szerepel a Jog és Igazságosság napirendjén az őszi általános választások előtt.
"Meg fogjuk védeni a jogunkat ahhoz, hogy mi legyünk a házigazdák a saját országunkban" - hangsúlyozta Kaczynski. "A lényeg az, hogy a lengyelek dönthessenek az országukról és a biztonságukról" - jegyezte meg.
Lengyelország miniszterelnöke és belügyminisztere is nemet mondott az EB javaslatára, amely miatt újra fellángolt a vita a menedékkérők áthelyezéséről. A kérdés legutóbb a 2015-ös menekültválság idején kavart nagy vihart. Akkor országok egy csoportja - köztük Lengyelország - elutasította a részvételt a mechanizmusban, amelynek nyomán az Európai Bizottság uniós jogsértési eljárást indított Varsó ellen.
(MTI)