Mintegy harminc nő szabadult ki az angol nyelvű kisebbséghez tartozó szakadárok fogságából Nyugat-Kamerunban, akiket május 20-án raboltak el a lázadók - közölte egy helyi kormányzati tisztségviselő szombaton.
Denis Omgba, a kameruni kommunikációs minisztérium illetékese szerint a szakadárok három napig tartották fogva az idősebb nőket, és május 23-án este engedték el őket. Egy tiltakozó megmozdulás után rabolták el őket.
Május 19-én mintegy százötven nő tüntetett Kedjom Kekuban a szakadárok kizsákmányoló tevékenysége ellen. A civilek azt kifogásolták, hogy a lázadók kötelezték őket, hogy a férfiak havi tízezer, a nők pedig havi ötezer kameruni frankkal járuljanak hozzá a függetlenségért folytatott háborús erőfeszítéseik finanszírozásához.
A szakadárok körülbelül ötven nőt raboltak el, zártak el és vertek meg a megmozdulás napján, de este szabadon engedték őket. Másnap reggel aztán újra elfogtak mintegy harminc asszonyt.
Kamerun nyugati, angol nyelvű részén szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben.
A lázadók és a kormányerők között 2016-ban kezdődött konfliktusban eddig több mint hatezren vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű elemzőintézet adatai szerint.
(MTI)