A brit kormány hirdetési kampányt indít, amelynek célja elriasztani a La Manche-csatornán át az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat azzal az üzenettel, hogy az embereket "őrizetbe vétel és kitoloncolás fenyegeti", ha megteszik ezt az utat.
A brit belügyminisztérium nem árulta el, hogy a hirdetések mennyibe kerülnek, de bejelentette, hogy a jövő héten Albániában induló kampány "világossá teszi a veszélyeket" is, amelyekkel a migránsok a kis lélekvesztőkön szembesülhetnek.
Tavaly rekordszámú ember kelt át a La Manche-csatornán, és 2023-ban eddig több mint hatezret észleltek.
A belügyminisztérium szerint Albánia "biztonságos és virágzó ország", és sok állampolgár több országon utazik át, mielőtt az Egyesült Királyságba érkezve "hamis menedékjogi kérelmet nyújtanak be".
Idén márciusig albán állampolgárok kértek a leggyakrabban menedékjogot az Egyesült Királyságban: 13 714 kérelmet nyújtottak be, ebből 9487 kérelmező a La Manche-csatornán érkezett.
Robert Jenrick bevándorlási miniszter elmondta: "a szervezett bevándorlási bűnözés globális kihívás, amely a migrációs útvonal teljes hosszában nemzetközi megoldásokat igényel". Hozzátette: "ez magában foglalja a proaktív munkát a forrásnál, mielőtt az emberek veszélyes és szükségtelen utazásra indulnak".
"Eltökéltek vagyunk a hajók megállításában, és az Albániában ezen a héten induló kampány csak egy része a belügyminisztérium munkájának, amelynek célja, hogy eloszlassuk az Egyesült Királyságba irányuló illegális utazással kapcsolatos mítoszokat, elmagyarázzuk a valóságot és küzdjünk a gonosz embercsempészek által terjesztett hazugságok ellen, akik ebből az aljas üzletből hasznot húznak" - hangsúlyozta Robert Jenrick.
(MTI)