Elutasították a bukaresti kormány újabb, magasabb különjuttatásokról szóló ajánlatát kedden a múlt hétfő óta sztrájkoló tanügyi szakszervezetek, és az elnöki hivatal elé vonultak tüntetni.
A kormánnyal folytatott tárgyalások idején mintegy 20 ezer, az ország minden tájáról buszokkal Bukarestbe érkezett tanügyi alkalmazott tüntetett a kormány székháza előtt. Miután a szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy nem fogadják el az újabb ajánlatot, a tiltakozók elindultak az elnöki hivatal felé. A szakszervezeti vezetők korábban többször nehezményezték, hogy a politikai karrierje előtt a nagyszebeni német líceumban fizikatanárként, később tanfelügyelőként tevékenykedő Klaus Iohannis államfőnél kevesebb megértésre találtak, mint elődjénél, a volt tengerész Traian Basescunál.
A magasabb béreket követelő tanügyi szakszervezetek szerint az államfőnek sürgősen közvetítői szerepet kellene vállalnia köztük és a kormány között.
Miután az érdekképviseletek "sértőnek" nevezték a kormány múlt heti, az év végéig két részletben folyósítandó 2500 lejes (188 ezer forint), nagyrészt csak tanszerekre költhető különjuttatásról szóló ajánlatát, és a sztrájk folytatásáról döntöttek, a kabinet 4000 lejre emelte a 270 ezer pedagógusnak szánt, valamint a korábbi 1000-ről 1500 lejre a 65 ezres létszámú kisegítő személyzetnek kiosztandó juttatásokat.
A kormány közleménye szerint a keddi egyeztetésen Nicolae Ciuca miniszerelnök is részt vett, és a kormánykoalíció pártjai nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a megalkotandó új közalkalmazotti bértörvényben olyan pedagógusi bértáblát fogadnak el, amely a kezdő tanárok esetében az országos átlagbértől indul, hozzátéve, hogy erről az ígéretről a kormány memorandumot fogad el, amelyet megjelentetnek a hivatalos közlönyben.
A szakszervezetek azonban törvényerejű, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletben követelnek garanciát a koalíciótól arra, hogy az új bértörvénnyel kapcsolatos ígéretek teljesülnek, és még a tanév vége előtt 25 százalékos béremelést - nem különjuttatást - akarnak elérni a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak számára.
(MTI)