Harcászati és hadműveleti szinten is javult az orosz haderő teljesítménye Ukrajnában, az orosz hadsereg ismét magához ragadta kezdeményezést a háborúban – állapítja meg friss elemzésében Daniel Davis, az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese, most a Defense Priorities vezető elemzője. Davis az írásban hevesen kritizálta az ukrán haderőt, amiért szerinte túl sok jól képzett és motivált embert áldoztak be Bahmut védelmében, holott már decemberben látható volt, hogy a város el fog esni, írja a Portfólió.
Zoom
Davis azt írja, hogy az ukrajnai háború kezdete óta megállapítható volt, hogy az orosz haderő a vártnál gyengébben, az ukrán haderő a vártnál jobban teljesít, orosz részről ennek számos harcászati, hadműveleti hiba, ukrán részről az invázióra való hathatós felkészülés volt az oka.
Az elemző hozzáteszi: logikus lépés volt, hogy miután Harkivet és Kijevet nem tudta elfoglalni az orosz haderő, a Donbaszra koncentráltak, de az orosz haderő ezután is műveleti hiányosságokkal küzdött, melyek jól kiütköztek a szeptemberben indult ukrán offenzíva során is. Az ukrán haderő és hadvezetés egyszerűen jobban teljesített, mint az orosz, ez pedig Herszon és Harkiv megye egészének elvesztéséhez vezetett.
Davis kitér arra, hogy tavaly ősszel már számos elemző arról írt, hogy az orosz haderő képtelen lesz megnyerni ezt a háborút, sőt, egy amerikai tábornok azt is „megjósolta,” hogy 2022 végére Ukrajna fog nyerni. A nyugalmazott alezredes szerint azonban hibásan nem gondoltak kollégái arra, hogy
az orosz haderő lényegesen nagyobb hadviselő képességekkel és veszteségtűrő képességgel rendelkezik, mint Ukrajna.
Emellett kitér arra is, hogy számos korábbi háborúban rosszul kezdett Oroszország, aztán tanulva hibáikból, képesek voltak fordítani a harcok alakulásán, és végül nyerni. Ukrajnának ezzel szemben kevesebb lehetősége volt, van hibázni.
A Defense Priorities elemzője erősen kritizálja Ukrajnát azért, mert szerinte túl sok erőforrást áldoztak fel olyan városi harcok során, mint Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Szoledár és Bahmut. Az oroszok a háború során szinte mindig feladták azokat a városokat, melyeket nem tudtak megvédeni, Ukrajnának is ugyanezt kellett volna tennie, hiszen Davis szerint már decemberben nyilvánvaló volt, hogy nem tudják megvédeni Bahmutot.
Ukrajnának követnie kellett volna az oroszok példáját Herszonnál, és vissza kellett volna vonulniuk a Kramatorszk és Szlovjanszk körüli védvonalakhoz – írja a nyugalmazott alezredes.
Davis szerint ezzel Ukrajna friss védelmi rendszerekkel, friss logisztikai útvonalakkal tudott volna harcolni, úgy, hogy valószínűleg lényegesen nagyobb veszteségeket tudott volna Donyec megye de jure központja körül mérni az ukrán haderő mérni az orosz erőkre, mint amire képes volt Bahmutnál.
Az alezredes szerint az egész csata legfájóbb pontja az, hogy Ukrajna nagyon értékes katonákat, alakulatokat, katonai vezetőket vesztett el Bahmutnál, olyan embereket, akiket nem lehet csupán pár hónap leforgása alatt pótolni. Ezzel szemben Oroszországnak még mindig milliós tartalékai vannak, ha emberállományról van szó.
Az elemző szerint most súlyos dilemma előtt áll az ukrán hadvezetés, hiszen a tavaszra ígért ellentámadás megindítása és a védvonalaik megerősítése közt kell dönteniük, miközben az emberállományuk jelentős ütést szenvedett Bahmutnál. Davis elismeri: szerinte mindkét döntés kockázatos, és nincs olyan megoldás, amely biztosan jó lenne Ukrajna számára.
Daniel Davis végül óvatosan azt javasolja az amerikai politikai vezetésnek, hogy próbáljanak meg Ukrajna támogatása kapcsán több felelősséget helyezni az európai államok nyakába, és szép csendben tekerjék lejjebb az Ukrajnának biztosított politikai és hadianyagbeli segítséget.
A háború dinamikája most Moszkva felé változik, függetlenül attól, hogy ez a tény sokakat feldühít a Nyugaton. Washingtonnak el kellene kerülnie, hogy a vesztes oldalon kössön ki, és inkább a konfliktus gyors lezárását kellene támogatnia.
Arra is kitér, hogy szerinte elfogadhatatlan veszélyt jelentene az, ha az Egyesült Államok bármilyen biztonsági garanciát adna Ukrajnának a jövőben, mert az alezredes szerint a történelem azt bizonyítja, hogy a sürgetve, átgondolatlanul meghozott biztonsági egyezmények csak további konfliktusokhoz vezetnek.
Végül talán annyit érdemes megjegyezni, hogy Davis alapvetően szkeptikusabb az ukrán haderő teljesítményével kapcsolatosan, mint a legtöbb amerikai elemző; tavaly például azt írta, hogy Ukrajnának csodára van szüksége Herszon visszafoglalásához. Oroszország végül két hónapnyi harc után, 2022 novemberének elején kivonult a városból. Ugyanakkor más, oroszpártisággal aligha vádolható portálokon is olvasni elemzéseket arról, hogy Ukrajna számos jól képzett és motivált katonát vesztett el Bahmutnál, ami a háború további alakulása szempontjából problémás lehet, teszi hozzá a lap.