Az Egyesült Arab emírségek szerdán bejelentette, két hónapja kilépett az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tenger és a Perzsa(Arab)-öböl térségét felügyelő tengerbiztonsági koalícióból.
Abu-Dzabi a döntést azt követően hozta meg be, hogy az ország felülvizsgálta biztonsági kapcsolatait "minden érintett féllel" - tájékoztatott a WAM helyi állami hírügynökség a külügyminisztérium közleményére hivatkozva.
A tárca mindazonáltal kiemelte, hogy Abu-Dzabi elkötelezett a párbeszéd és a diplomácia irányában a régió biztonsága és stabilitása erősítése érdekében, valamint továbbra is kiáll a nemzetközi jog által szabályozott tengerbiztonság mellett.
A bahreini székhelyű Egyesített Tengerészeti Erők (Combined Maritime Forces, CMF) célja a térségben zajló kalóz- és terroristatevékenység elleni küzdelem.
A régión halad át a világ néhány legfontosabb hajózási útvonala és az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség erősödése óta pedig több hajót ért támadás.
Több mint egy hónapja Irán két hét alatt két olajszállító tartályhajót is lefoglalt a Hormuzi-szoros mellett. A szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is. Az emírségek bejelentését egyelőre sem az Egyesült Államok haditengerészete, sem a külügyminisztériuma nem kommentálta.
(MTI)