A koszovói kormány kész az ország északi, döntően szerbek lakta részein új helyhatósági választásokat tartani - jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói kormányfőhelyettes, külügyminiszter kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.
Pristina ugyanakkor úgy véli, hogy a választások bojkottálása a szerb lakosság részéről nem vezet a helyzet megoldásához. "Arra is szükség van, hogy Aleksandar Vucic szerb államfő felszólítsa a szerb szavazókat a választásokon való részvételre és az erőszakos cselekmények megszüntetésére" - mondta újságíróknak Donika Gervalla-Schwarz.
A néhány hete megtartott koszovói helyhatósági választásokat a helyi szerbek bojkottálták, s amikor a pristinai kormány az ott leadott albán szavazatok alapján megválasztott elöljárókat be akarta iktatni hivatalukba, több helyen zavargások törtek ki. A zavargásokban a feleket szétválasztani próbáló koszovói békefenntartó erők (KFOR) mintegy harminc, többségében magyar tagja is megsérült.
Jan Lipavsky elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat.
"Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség ernyhítése érdekében, be kell fejezni az erőszakhoz vezető provokációkat, és mihamarabb vissza kell térni az Európai Unió által közvetített, a kapcsolatok normalizációját célzó párbeszédhez" - szögezte le a cseh diplomácia irányítója.
(MTI)