Jégtáblák között rekedt egy kutatóhajó az Északi-sark közelében, a fedélzeten lévő orosz állampolgárt a norvég hatóságok helikopterrel mentették ki - közölte a skandináv ország katasztrófavédelme szerdán.
A tájékoztatás szerint a kedd esti mentőakciót az orosz hatóságok kérésére, a Spitzbergák közelében, 444 kilométerre az Északi-sarktól hajtották végre.
A H215 Super Puma típusú helikopterre azért volt szükség, mert a férfi egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy a mentőhajó fedélzetén lássák el.
A katasztrófavédelem egyik szóvivője, Rune Danielsen azt mondta, ebben a térségben már különösen veszélyes a helikopteres mentés, és "a legapróbb részlet is számít".
A helikoptert az akció során kétszer tankolták újra: elsőként a Spitzbergákon, ahol ilyen esetekre üzemanyagot is készenlétben tartanak, illetve a 83 méteres kutatóhajó fedélzetén.
Az akciót az Oslo és Moszkva között az Északi-sarkkal kapcsolatban aláírt kétoldalú megállapodások keretében hajtották végre - tudatták a norévg hatóságok.
A kimentett férfi állapotáról egyelőre nem tudni.
(MTI)