Szerda kora reggel New York a második helyen állt az indiai Delhi után a legrosszabb levegőminőség és szennyezettség tekintetében a 100 nyomon követett város közül az IQAir nevű, svájci levegőminőség-technológiai vállalat rangsorában – írja a CBS News.
Zoom
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
A cég szerint a városban jelenleg 160-as a levegőminőségi index, ami „egészségtelen” értéknek minősül, ez azt jelenti, hogy egyeseknél egészségkárosodást okozhat a belélegzett levegő.
A New York feletti levegő minősége június 7-én még kissé javult, de délutánra gyorsan romlott, és a város egyes részein a levegőminőségi index meghaladta a 400-as értéket, ami a legrosszabb érték világszerte, és nagyjából 58-szorosa az egészségügyi világszervezet irányadó értékének.
A szövetségi kormány levegőminőséget mérő indexe szerint minden 300 feletti érték „veszélyes”. Összehasonlításképpen: a hétvégi index csupán 20 volt.
Az erdőtüzek hatására 13 állam adott ki levegőminőségi riasztást, amely egy nagyjából 100 millió lakosú területet fed le – olvasható a The Independent cikkében.
Zoom
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary
Most nem a Covid miatt kell elővenni a maszkokat
New York és Washington oktatási hivatalai lemondták a szabadtéri tevékenységeket az állami iskolákban.
Ashwin Vasan, New York egészségügyi biztosa szerdán újságíróknak elmondta, hogy a város levegőminősége az 1960-as évek óta a legrosszabb, és a körülmények várhatóan több napon keresztül fennmaradnak. Enyhe javulás a hétvége után várható.
A helyiek szerint a város most „pont úgy néz ki, mint a Mars”. A lakosok emellett arra panaszkodnak, hogy nehezen kapnak levegőt az utcán sétálva.
Egészségügyi tisztviselők figyelmeztettek, hogy a veszélyes levegőminőségi körülmények akut károsak lehetnek a légzőszervi és más, már meglévő betegségekben szenvedők számára. Arra kérik az embereket, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek jól illeszkedő maszkot. A beltéri légtisztítók szintén segíthetnek csökkenteni az erdőtűz füstjének káros hatásait.
„Ez nem az a nap, amikor a maratonra kell készülni” – hívta fel a sportolni vágyók figyelmét Eric Adams polgármester a szerdai sajtótájékoztatón.
A rendkívüli helyzetre való tekintettel számos előadást és sporteseményt töröltek a tengerentúlon. A Hamilton és a Camelot Broadway-előadásait is törölték a fojtogató füst miatt – írja a Variety.
A New York környéki repülőtereken több száz járat késlekedik a tűzvész miatt. Legalább 4800 amerikai járat vesztegel a földön.
Az elmúlt órákban egy baseballmeccset, egy női kosárlabda- és egy női labdarúgó-mérkőzést elhalasztottak az Egyesült Államok északkeleti részén a levegő rossz minősége miatt – jelentették be a csapatok.
(Index nyomán)