Politikai provokációnak nevezte hétfőn a kínai külügyminisztérium a német külügyminiszter múlt heti interjúját, amelyben Annalena Baerbock diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. Nem sokkal később az ügyben behívatták a pekingi minisztériumba Németország ottani nagykövetét.
Mao Ning szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta: "Kína politikai méltóságát sértő és rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció" volt a német külügyminiszter nyilatkozata. Hozzátette, hogy Kína diplomáciai úton tiltakozott Annalena Baerbock szavai miatt.
A német külügyminiszter múlt heti amerikai látogatása alatt a Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva jelentette ki az ukrajnai háborúval kapcsolatban: "Ha (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) megnyerné a háborút, akkor annak milyen üzenete volna a világ többi diktátora, mint például Hszi Csin-ping kínai elnök számára? Ezért kell Ukrajnának megnyernie a háborút!"
Noha Kína Németország első számú kereskedelmi partnerének számít, utóbbi júliusban olyan törvényt fogadott el, amely a német stratégiai érdekek védelmében csökkenteni akarja a függést ettől a kapcsolattól. Baerbock pártja, a kormánykoalíciós tag Zöldek még a törvényben foglaltnál is keményebben lépett volna fel a kérdésben Kína ellen.
(MTI)