Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
A Matteo Salvini közösségi oldalán megjelent közlemény szerint az SOS Humanity finanszírozása nem számít egyedülállónak.
"Vannak arra utaló jelek, hogy nem kivételes támogatásról van szó: minél előbbi tisztázásra van szükség. Olaszország nem válhat Európa menekülttáborává" - olvasható a Liga közleményében.
A párt azt követően reagált, hogy az SOS Humanity német civilszervezet kommunikációs koordinátora, Lukas Kaldenhoff megerősítette az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy a berlini kormány 790 ezer euróval támogatja a szervezet műveleteit a Földközi-tengeren bajba jutó migránsok segítésére. Kaldenhoff hangsúlyozta, hogy a finanszírozást a német parlament is elfogadta. Az összeget a külügyminisztérium utalta át a szervezetnek ebben a hónapban.
Lukas Kaldenhoff hozzátette, hogy az összeg a szervezet tengeri kutatási és mentési munkája éves költsége egynegyedét fedezi. A 2015-ben Berlinben alapított SOS Humanity 2016-tól van jelen a Földközi-tengeren a Humanity1 nevű hajóval. A szervezet adatai szerint több mint 34 ezer embert szállítottak az olaszországi partokra.
A német civilszervezet finanszírozásáról szóló hír megerősítését megelőzve a római miniszterelnöki hivatal szombaton meglepetését fejezte ki. A kormány közleménye hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlók Olaszországba szállításának esetleges támogatása "nagyon súlyos rendellenességet képviselne az európai és nemzetközi államközi kapcsolatokban". A miniszterelnöki hivatal szerint tisztázásra szorul a Földközi-tengeren tevékeny civilszervezetek munkája, valamint annak megválaszolása, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek szállította migránsokat, miért Olaszországnak kell befogadnia.
(MTI)