Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy nyitott a határőrizet szigorítására az illegális bevándorlás féken tartása érdekében, miközben egyre szaporodnak a pártokon átívelő felszólítások az országba beengedett menedékkérők számának korlátozására.
A növekvő nyomás hatására a törvényhozók megoldást keresnek a menekültek növekvő számára, amely számos problémát okoz az ország több tartományában.
A német tartományok és települések egyre többet panaszkodnak a túlterheltségre.
Sok ember érkezik Európába és Németországba, és a számuk "drámaian megnőtt" - mondta Scholz szombaton a Szociáldemokrata Párt nürnbergi nagygyűlésén.
"Németország elkötelezett a menedékhez való jog iránt" - szögezte le a kancellár. Azokat azonban, akiknek a kérelmét elutasították vagy bűncselekményt követtek el, vissza kell toloncolni - tette hozzá. (Ez persze nekik se szokott sikerülni... - a szerk.)
A bevándorlás határozottabb korlátozásáról szóló vitában az Olaf Scholz vezette kormánykoalíció és az ellenzéki jobbközép uniópártok egyaránt együttműködésre szólították fel egymást.
"Ha kezelni akarjuk ezt a kihívást, a Bundestagnak meg kell találnia a pártok fölött átívelő egységet" - mondta szombaton a Süddeutsche Zeitungnak Carsten Linnemann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára.
Friedrich Merz, a CDU elnöke szintén felszólította Olaf Scholzot és az szociáldemokratákat, hogy működjenek együtt, hogy megoldást találjanak a menekültek számának növekedésére.
"A javaslatom: csináljuk meg együtt. Ha a Zöldekkel nem tudja megtenni, hajítsa ki őket, majd mi együtt megcsináljuk, de ezt a problémát meg kell oldanunk" - mondta Friedrich Merz egy pártértekezleten Münchenben szombaton.
Scholz koalíciós kormányában az SDP-n kívül a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vesznek részt.
Augusztus végéig 204 ezren kértek idén menedéket Németországban, ami 77 százalékos emelkedés 2022-höz képest.
(MTI)