Csaknem hatvanezer hívő előtt a marseille-i Kerékpárstadionban bemutatott misével zárult Franciaország második legnagyobb városában szombaton Ferenc pápa kétnapos látogatása, amely során összeurópai választ sürgetett a bevándorlásra, hogy a jövőben a Földközi-tenger, amelyben menekültek és bevándorlók ezrei lelik halálukat, ne váljon a "méltóság temetőjévé".
A misén jelen volt Emmanuel Macron francia elnök, a kormány több tisztségviselője, valamint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke.
A katolikus egyházfő a szentbeszédében bírálta "az emberi élet tragikus elutasítását, amelyet ma megtagadnak számos embertől, aki emigrál", visszatérve a földközi-tengeri kikötővárosban tett kétnapos látogatása során többször is hangoztatott fő gondolathoz, a bevándorlók befogadását buzdító üzenethez.
Szombat délelőtt a pápa hosszú záróbeszédet mondott a Földközi-tengeri találkozások című konferencián, amelyen egy héten át hetven, a tenger partján fekvő településekből érkezett püspök és fiatal vett részt.
"Akik az életüket kockáztatják a tengeren, nem hódítóként jönnek, vendégszeretetet keresnek" - mondta Ferenc pápa, aki úgy vélekedett, hogy a folyamatot "az objektív nehézségekkel szemben megoldást találni képes európai felelősséggel" kell kezelni.
Ferenc pápa késő délelőtt fél órán át tárgyalt Emmanuel Macronnal, akinek a kormánya rövidesen új bevándorlási törvényt kíván benyújtani; a jogszabály vitatott kérdése a munkavállalói engedély nélkül dolgozók helyzetének rendezése.
Az egyeztetésen a pápa közvetetten említette a kegyes halálról benyújtandó franciaországi törvényt is, figyelmeztetve a "kegyes halál álságosan méltó kilátására".
A Kerékpárstadionban tartott mise után Ferenc pápa visszautazott a Vatikánba.
(MTI)