Az Egyesült Államok hivatalosan elismerte hétfőn a csendes-óceáni Cook-szigetek és Niue szuverenitását és függetlenségét - közölte a Fehér Ház.
Washington egyben bejelentette a diplomáciai kapcsolatok felvételét is az összesen kevesebb mint 20 ezer lakossal és önálló kormányzattal rendelkező Cook-szigetekkel és Niuéval, amelyek jelenleg Új-Zéland társult államai.
A Fehér Ház tájékoztatása szerint a döntés segít fenntartani "a szabad és nyílt indiai-csendes-óceáni régiót".
Joe Biden amerikai elnök hétfőn Washingtonban fogadta a csendes-óceáni szigetországok 18 tagot magában foglaló fórumának állam- és kormányfőit. "Célunk egy jobb világot építeni" - hangoztatta az amerikai elnök. Mint mondta, szorosabb partnerséget szeretne alkotni, az emberek biztonságát, jólétét és méltóságát szem előtt tartva.
Az indiai-csendes-óceáni régió Kína és az Egyesült Államok vetélkedésének egyik fontos színtere. Az utóbbi években Peking jelentősen ki tudta terjeszteni politikai, katonai és gazdasági befolyását a térségben. A washingtoni találkozón ezért nem volt jelen Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek kormányfője, akinek országa partnerségi viszonyba lépett Pekinggel.
A kétnapos csúcstalálkozón napirenden szerepel több infrastruktúraprojekt finanszírozása is, valamint a tengeri közlekedés terén szorosabb együttműködés kiépítése, különös tekintettel az illegális halászat megfékezésére. A megbeszélések célja a Marshall-szigetekkel kötött társulási szerződés újratárgyalása is, amely egyebek között lehetővé teszi az amerikai katonai támaszpont ottani működtetését.
Biden a csúcsértekezlet előtt nem sokkal bejelentette, hogy kormányzata a kongresszussal olyan kezdeményezésen dolgozik, amelynek eredményeképpen 40 millió dollárt (14,7 milliárd forint) fektetnének be a csendes-óceáni szigetek infrastruktúrájába.
(MTI)