Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légierejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel. A Gripeneket bérelték a csehek.
Jana Cernochová védelmi miniszter szerint az amerikai repülőkért 106 milliárd koronát (1696 milliárd forint) fizet a cseh állam, további 44 milliárd koronát (704 milliárd forint) pedig a vadászgépek csehországi üzembe helyezésének előkészítésére, a szükséges infrastruktúra kialakítására költenek.
Az ellenzéki pártok bírálták a kormányt az amerikai vadászgépek beszerzéséért, mert túlságosan magasnak tartják az árat. Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke ismételten kijelentette, hogy a Gripenek megvásárlását előnyösebbnek tartaná.
"Bár a 150 milliárd korona nagy összeg, a következő években átlagosan csak a tárca kiadásainak 7,3 százalékát kell erre a célra fordítani" - válaszolta újságírói kérdésre Jana Cernochová.
"Az F-35-ös vadászgépek jelenleg a legjobbak a világon, s beszerzésük hozzájárul Csehország védelmének megerősítéséhez" - szögezte le ezzel kapcsolatban Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.
(MTI)