Három ember meghalt különböző incidensekben csütörtökre virradóra Svédországban, ahol egyre fokozódik a bűnbandák hatalmi harcát kísérő erőszak.
Szerda éjjel egy 18 éves férfit lőttek agyon egy stockholmi elővárosban. Néhány órával később egy férfit öltek meg, és egy másikat sebesítettek meg egy lövöldözésben a fővárostól délre fekvő Jordbróban.
Csütörtök hajnalban egy húszéves nő halt meg egy robbanásban Uppsalában, Stockholmtól nyugatra. A robbantást, amely öt házat megrongált, a rendőrség gyilkosságként kezeli. Svéd médiajelentések szerint az áldozat "járulékos veszteség" volt, a célpont a szomszédos lakásban lakott.
Az SVT svéd köztévé szerint a két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenegyre nőtt a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma. 2016 óta, amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja, ez volt a legvéresebb hónap Svédországban.
Egyelőre nem tudni, hogy a lövöldözések és a robbantás kapcsolatban álltak-e egymással, de svéd médiajelentések szerint a három gyilkosság közül legalább kettő a bandaháborúkkal kapcsolatos.
Gunnar Strömmer svéd igazságügy-miniszter csütörtökön a TV4 svéd televíziónak adott interjúban "mélységesen tragikus fejleménynek" nevezte a történteket. Hozzátette: megérti, hogy az emberek haragot, félelmet és szomorúságot éreznek.
Jelentések szerint két - egy Törökországban élő török-svéd állampolgár vezette banda, illetve a volt helyettese irányította bűnszervezet - harcol az illegális kábítószer- és fegyverpiac birtoklásáért.
A jordbrói lövöldözéssel kapcsolatban négy bűnrészeséggel vádolt embert vettek őrizetbe. Az uppsalai robbantás kapcsán két ember került rács mögé.
Andrew Thornberg rendőrfőnök kijelentette, hogy a bandaháború komoly fenyegetést jelent a gyakran az alacsony bűnözési arányszámok miatt biztonságosnak tekintett 10 millió lakosú ország számára. A rendőrség 30 ezerre becsüli a szervezett bűnbandák tagjainak, illetve a bandákhoz más módon kötődő személyek számát.
A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt felszólította a kormányt csütörtökön, hogy bizonyos közbiztonsági feladatok ellátását bízza a hadseregre, hogy a rendőrség jobban koncentrálhassa erőit a szervezett bűnözés elleni harcra. Az igazságügy-miniszter szerint a kormány kész megerősíteni a rendőrséget, de a katonaságot egyelőre nem akarják bevonni a probléma megoldásába.
(MTI)