Csípőprotézis-műtétre kórházba ment pénteken Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök. A műtét miatt feltehetően felfüggeszti sűrű külföldi utazássorozatát, de az elnöki teendőket továbbra is ellátja.
A csípőműtét problémamentesen megtörtént - közölte az elnök személyi orvosa, Roberto Kalil Filho.
Az elnök már felébredt, és a következő órákban visszatérhet a kórterembe - mondta sajtótájékoztatóján az orvos.
A brazil tévékben bemutatott felvételeken látni lehetett, amint az elnököt szállító konvoj behajt a brazíliavárosi Szíriai-Libanoni Kórház épületegyüttesének udvarára. A helyi idő szerint péntek délelőttre tervezett beavatkozás után Lula da Silva, aki októberben tölti be a 78. életévét, várhatóan néhány napot a kórházban tölt, majd a jövő hét elején visszatér az elnöki palotába - közölte Andrea Cordeiro, az elnöki hivatal sajtóirodájának munkatársa.
A kormány közölte, hogy Lula da Silva továbbra is ellátja az elnöki feladatokat, nem ruházza át alelnökére, Geraldo Alckminre.
Luis Inácio Lula da Silva Brazília történelmének legidősebb elnöke. A 2022. évi választási kampány során gyakran viccelődött azzal, hogy bár elmúlt hetven, annyi energiája van, mint egy harmincévesnek, és annyi vágy fűti, mint egy húszévest.
Lula, aki 2003 és 2010 között két cikluson át volt Brazília elnöke, a 2022. évi kampányban közölte, hogy nem áll szándékában egy negyedik mandátumért indulni. Júliusban viszont kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnöknek az újraválasztásáért folytatott kampánya felbátorította, így 2026-ban ismét jelöltetné magát.
Lula igen aktív azóta, hogy január 1-jén átvette az elnökséget elődjétől, a jobboldali Jair Bolsonarótól. Ígérete jegyében, hogy "visszavezeti Brazíliát a világba", huszonegy országba utazott, közöttük az Egyesült Államokba, Kínába, Franciaországba, Indiába, Argentínába és Angolába.
A műtét után várhatóan négy hétig az Alvorada palotában lévő hivatalos rezidenciáján dolgozik majd, és november végén már részt szeretne venni az ENSZ COP-28 klímakonferenciáján Dubajban.
(MTI)