A portugál jegybank elnöke, az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint véget érhetett az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési ciklusa, mert az euróövezeti infláció már gyorsabb ütemben csökken, mint amilyen ütemben emelkedett.
"Tekinthetjük úgy, hogy a kamatemelési ciklus a jelenlegi feltételek mellett befejeződött" - mondta Mario Centeno szerdán Lisszabonban újságíróknak.
Az EKB 2022 nyara óta egymás után tíz alkalommal emelte meg az irányadó a kamatokat - legutóbb szeptember közepén negyed százalékponttal. Az irányadó kamatláb - amelyen a kereskedelmi bankok vesznek fel pénzt az EKB-tól - jelenleg 4,5 százalék. A pénzpiac számára meghatározó betéti kamatláb pedig - amit a jegybank fizet a kereskedelmi bankoknak letétbe helyezett többletforrásaik után - az 4,00 százalék, a legmagasabb a monetáris unió 1999-es megalakulása óta.
Az EKB szeptemberi döntése megteremtette a monetáris politika szükséges tervezhetőségét - mondta Centeno. Ugyanis a döntés indoklásában már kifejezetten szerepel, hogy "a jelenlegi kamatszint összeegyeztethető a központi bank két százalékos inflációs céljának a teljesítésével középtávon".
Pénzpiaci várakozások szerint az EKB az idén már nem változtat az irányadó kamatokon, viszont jövőre, 2024 közepe felé már megkezdheti a kamatcsökkentést. Az EKB következő kamatdöntő ülése október 26-án lesz.
(MTI)