Az izraeli hadsereg vasárnap is folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában - hasbarázták a zsidó terrorállam katonai szóvivői.
Az izraeli hadsereg állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy fegyveres osztag tagjait Dzsabálijában. A légierő a Hamász "terrorista infrastruktúráját" semmisítette meg Dzsabálija és Bét Lahia városokban, valamint a gázavárosi Zeitun negyedben. Az izraeli katonák a házkutatások során fegyvereket és katonai felszereléseket találtak Dzsabálija lakóépületeiben, legalábbis a fajtársi jelentések szerint.
"Erőink tovább mélyítik a hadműveletet, feltárják a terrorista infrastruktúrát. Az es-Sifá kórház kérésére biztonságos folyosót nyitottunk dél felé a távozóknak, valamint vizet és élelmet vittünk a kórház területére. Az izraeli erők tovább tevékenykednek a kórházban - az elraboltak felkutatása és információgyűjtés, fegyverek és terroristák keresése, és a kórház földalatti részének feltárása és megsemmisítése érdekében" - mondta az izraeli katonai szóvivő.
A szóvivő két, egy huszonegy és egy huszonnyolc éves elesett izraeli katona nevét közölte vasárnap reggel, miután szombaton hét, a Gázai övezetben elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.
Palesztin jelentések szerint tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezet közepén és déli részén. Tizenhárman egy ház elleni támadásban a középső részen fekvő Nuszirat menekülttáborban, egy nő és lánya pedig Hán-Junisz településen vesztette életét, az övezet déli részén.
"A Hamász elleni hadjárat hónapokig és évekig is eltarthat. Vér, verejték és könnyek évekig" - fenyegetőzött Jaír Golan volt izraeli vezérkarifőnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynet-nek nyilatkozva. "A nemzeti cél egyértelműen az összes elrabolt kiszabadítása. A helyzet összetett, bajos. Nem csak a Hamásznál, de talán az Iszlám Dzsihád kezében, esetleg más csoportoknál is vannak (túszok). Ez egy nagyon bonyolult tárgyalás" - tette hozzá.
A Palesztin Vörös Félhold szervezet bejelentette, hogy az izraeli biztonságiak éjjeli razziáiban két palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört fegyveres összecsapásokban Dzseninben és Betlehem környékén.
A dzseniniek szerint a katonák lövései a menekülttábor bejáratánál eltalálták a negyvenhat éves Iszam Al-Fajedet, aki különleges szükségletekkel küzdő ember volt. Betlehem térségében a Daisa menekülttáborban élő, húsz éves Omar Allahham vesztette életét.
A Vörös Félhold egy sebesültről is beszámolt Dzseninben, négy sérültről Náblusz környékén, és egy sebesültről Kalandiában. Ketten közülük 16 és 17 évesek.
A libanoni média vasárnap reggel izraeli támadásokról számolt be Libanon déli részén, a Ros Hankara közelében lévő A-Nakura térségben. Előzőleg Libanonból tíz rakétát indítottak izraeli területre, amelyek lakatlan térségben landoltak.
Az izraeli hadsereg a lövöldözés forrását támadta Libanonban - állította az izraeli katonai szóvivő. Vasárnap délelőtt többször is légvédelmi riadók voltak az ország északi településein Libanonból indított katonai drónok veszélye miatt. Az izraeli haderő bejelentette egy pilóta nélküli repülő elfogását a libanoni határ felett.
Frissítés: Evakuálták a koraszülötteket az es-Sifá Kórházból
Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból - jelentette a gázai egészségügyi minisztérium vasárnap.
A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.
Amerikai unszolásra engedélyeznek egy kis gázolajat
Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a zsidók korábban azt ígérték, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.
Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.
Menekülttáborokat támadnak a perverz zsidók
Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is "fellép a Hamász ellen". Az utóbbi napon rajtaütöttek a dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.
A csapatok állítólag számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt.
Zajlanak a letartóztatások
A razziákon többfelé tűzharc tört ki a palesztinokkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a zsidó megszállókat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.
Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg a libanoni területeket.
Nem csak Novák Katalin nevezett a zsidóseggnyalási versenybe
Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett "szolidaritási látogatásra" Izraelbe.
2. frissítés: Menekültekkel teli ENSZ-iskolákat lőnek a zsidók
Megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma - hangsúlyozta vasárnap New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott.
Zoom
Zsidó orvlövész egy elfoglalt ENSZ-iskolában (kép: Twitter)
A világszervezet főtitkára közölte: mélységesen megdöbbentette, hogy kevesebb mint 24 óra alatt két ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben, számos embert megölve és megsebesítve, köztük sok nő és gyermek volt, akik menedéket kerestek az ENSZ-létesítmények helyiségeiben.
"Palesztin civilek százai keresnek menedéket az ENSZ létesítményeiben Gáza-szerte a heves harcok miatt. Újólag kijelentem, hogy a helységeink sérthetetlenek" - áll a főtitkár közleményében.
António Guterres szerint a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveresei és Izrael közötti háborúban "megdöbbentő és elfogadhatatlan számban haltak meg polgári személyek", és ismételten felszólította a feleket az azonnali humanitárius tűzszünetre.
Háborús bűncselekmények
Az elmúlt 48 órában a Gázai övezetben történt "rettenetes események" túlmennek a felfoghatóság határán - jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az izraeli hadsereg egyes lépései továbbra is "háborús bűncselekménynek" bizonyulnak.
Zsidó katona "vicces" Tiktok-videója egy szétlőtt ENSZ-iskolában:
"A menedékhellyé átalakított iskolában megöltek nagy száma, az es-Sifá kórházból az életüket menteni kívánó menekülők százai, a Gázai övezet déli részébe áttelepülő ezrek mind a polgári személyeknek a nemzetközi jog által biztosított jogok alapvető védelme ellen valók" - szögezte le közleményében a főbiztos.
Legkevesebb három, menekülteket befogadó iskolát ért támadás
Volker Türk szerint legkevesebb három, menekülteket befogadó iskolát ért támadás az elmúlt 48 órában. Mint írta, az emberiesség mindenekelőtt való, és hangsúlyozta, hogy tűzszünetre van szükség "most".
A Hamász palesztin szervezet kormánya vasárnapi közlése szerint október 7. óta 13 ezer ember halt meg izraeli légitámadásokban.
Az áldozatok között több mint 5500 gyermek és 3500 nő van. További harmincezren megsebesültek a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint.
A tárca szerint az egyik légicsapásban a Malka-család 41 tagja halt meg Gázaváros központjában, Zejtún negyedben. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint heves harcok dúltak az izraeli megszállók és palesztin fegyveresek között, miközben légicsapások is érték az övezetet.
(MTI nyomán)