Befejeződött hétfőn a megrongálódott Fukusima Daiicsi erőműnél a kezelt hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakasza - közölte az erőmű üzemeltetője, a TEPCO.
Az előző két szakaszhoz hasonlóan a TEPCO most is nagyjából 7800 tonna kezelt hűtővizet eresztett a tengerbe egy vízalatti csővezetéken keresztül, úgy egy kilométerrel a partoktól.
Az első szakaszra még augusztusban, a másodikra októberben került sor. A harmadik fázis november másodikán kezdődött meg. A tervek szerint márciusig megkezdődik a negyedik fázis is.
Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával így összesen 31 200 tonnányi kezelt és tengervízzel hígított hűtővizet fog márciusig a tengerbe engedni.
A kezelés után a hűtővízben lévő radioaktív anyagok mennyisége jelentősen csökken, ugyanakkor a tríciumtartalom nem szüntethető meg teljesen. A folyamat során nagyjából 5 ezermilliárd becquerel trícium kerül majd a tengerbe, amely mennyiség jóval alacsonyabb, mint a 22 ezermilliárd becquerel éves határérték.
A TEPCO a folyamat kezdete óta csupán literenként 22 becquerel tríciumot talált a kivezetőcső környékén vett vízmintában, ez pedig jelentősen kevesebb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ivóvízre kiszabott literenkénti 10 ezer becquerel határértéknél. Ennek ellenére Kína és Oroszország korlátozásokat vetett ki a Japánból importált tengeri termékekre.
A TEPCO az elkövetkezendő harminc évben teljes egészében meg akar szabadulni a több mint 1000 tartályban tárolt 1,34 millió tonnányi hűtővíztől, amely trícium-tartalma negyvenszer alacsonyabb a japán biztonsági előírások által engedélyezett koncentrációnál.
(MTI)