Toroczkai László a Twitter-oldalán közölte a hírt, videót is mellékelve. A támadás Groningenben, Hollandiában történt, a kampány során egy kávézóban.
Thierry Baudet barátomat, a szövetségesünk, a Forum voor Democratie elnökét újra megtámadták! Ezúttal sörösüveggel ütötték többször fejbe a kampány során, Thierry kórházba került.
Jobbulást kívánok! Egész Európában a hazafias, függetlenség-párti erőket támadják, de nem adjuk fel!
Frissítés: kiskorú fiú "végzett a fasizmussal"
Hétfő este, két nappal a választások előtt támadás érte Thierry Baudet jobboldali holland politikust, a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt vezetőjét.
Baudet-nek egy választási kampányrendezvényen kellett volna részt vennie, amikor a támadás történt. Pártja közlése szerint Baudet-t támadója egy sörösüveggel többször fejbe vágta egy bárban, az észak-hollandiai Groningenben. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy "végeztem a fasizmussal".
Baudet fejsérüléseket szenvedett, és a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre - közölte az FvD az X-en. Az incidensben egy biztonsági őr is megsebesült. A támadásról készült felvételek a közösségi médiában terjedtek el.
A rendőrség szóvivője szerint egy embert őrizetbe vettek. Kedden a hatóságok közölték, hogy az elkövető egy kiskorú fiú volt, kihallgatása folyamatban van.
Pártja egyelőre nem adott tájékoztatást a politikus jelenlegi állapotáról, azt viszont megosztották a nyilvánossággal, hogy Baudet-t a tarkóján találta el egy sörösüveg, és a halántékának szélén, majd támadója közvetlenül a szeme mellett is megütötte.
Az FvD közölte, hogy a keddre tervezett zwolle-i kampányrendezvényt lemondták, egészségügyi és biztonsági okokra hivatkozva. A rendőrség tájékoztatott, hogy a szemtanúk kihallgatása, és a hétfőn este rögzített kamerafelvételek elemzése még folyamatban van.
Mark Rutte holland miniszterelnök "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a támadást. "Már korábban is mondtam, és most megerősítem: el a kezekkel a politikusoktól" - írta Rutte az X-en.
Thierry Baudet-t októberben is megtámadták a belgiumi Ghentben. A jobboldali politikus a ghenti egyetemen egy diákszervezet által szervezett konferencián tartott előadást, amikor támadója egy esernyővel többször fejbe vágta. Baudet kisebb agyrázkódást szenvedett.
(MTI)