Beperelte hétfőn az X közösségi oldalt működtető cég a Media Matters civil szervezetet, miután ez utóbbi azzal támadta őket, hogy az X-en "Adolf Hitlert és a nácikat éltető, antiszemita posztok mellett jelent meg több nagy márka hirdetése".
Zoom
Illusztráció: clutchpoints.com
A Media Matters csütörtökön tette közzé jelentését, aminek következtében több nagy hirdető, köztük az IBM, a Comcast, a Disney és az Apple is felfüggesztette hirdetéseit a portálon.
Az X szerint a Media Matters állításai rágalmak, és azzal vádolják a civil szervezetet, hogy "manipulálta" a platformot, mert olyan fiókokkal végezték a kutatást, amelyek kizárólag a nagy hirdetőket és "szélsőséges nézeteket" terjesztő fiókokat követtek, és "végtelenül pörgettek és frissítették" az oldalt, amíg ki nem jött a számukra megfelelő eredmény, a "szélsőséges" bejegyzések mellett megjelenő hirdetések. Bírósági beadványában az X azt állítja, hogy a Media Matters "az X tipikus felhasználói élményének hamis látszatát keltette" azzal a céllal, hogy ártson a vállalatnak.
A Media Matters vezetője, Angelo Carusone komolyan vehetetlennek nevezte a pert, melynek szerinte egyetlen célja a megfélemlítés és az elhallgattatás. Carusone szerint a jelentésük világosan cáfolja az X állítását, miszerint biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy ártalmas tartalmak mellett ne jelenhessenek meg hirdetések.
"Ha valaki fehér nacionalista tartalmakra keres rá, virágzó reklámkínálattal fog találkozni. A rendszer, amelyről azt állítják, hogy létezik, nem működik úgy, ahogyan mondják" - fogalmazott Carusone. Az X szerint egyetlen felhasználónál jelentkeztek a "szélsőséges tartalmak" mellett reklámok, és az a Media Matters.
"A manipulációt legyőzik a számok. Ne hagyják átverni magukat! Álljanak ki az X mellett!" - írta a portálon Linda Yaccarino, a vállalat vezérigazgatója.
A múlt héten maga a portál tulajdonosa, Elon Musk is bírálatok kereszttüzébe került, miután még a Fehér Ház is "ocsmány" antiszemita hazugságnak minősített egy olyan bejegyzést, amelyet a dél-afrikai származású milliárdos helyeslően osztott meg a portálon.
(MTI nyomán)