Egy rendőr súlyosan megsebesült Dublin belvárosában csütörtökön éjszaka, a néhány órával korábban gyermekek ellen elkövetett késes támadás nyomán kitört zavargásokban, melyekben 34 embert őrizetbe vettek - tájékoztatott az ír rendőrség pénteken, "szélsőjobboldali provokátorokat" vádolva az erőszak szításával, adja hírül az MTI. Eközben a Telex a Sky News nyomán élvezettel ír a rendőrség szerint "szélsőjobboldali ideológiától vezérelt, huligánokból álló, őrült csoportról".
Korábban a rendőrség azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem, kiemelve, hogy egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek.
Zoom
Fotó: Reuters
A főkapitány elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban, és hozzátette, hogy várhatóan többeket őrizetbe fognak még venni.
A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg - melyben az ír zászlók mellett "Az ír életek számítanak" feliratú táblák is megjelentek - autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.
Zoom
Kiégett autók (fotó: Conor Sharkey)
A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni.
Helen McEntee igazságügyi miniszter leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat. "Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak" - fogalmazott.
Zoom
Egy tűzoltóautó is a harag martaléka lett (fotó: Reuters)
A rendőrség korábban már bejelentette, hogy a késsel elkövetett támadás gyanúsítottja egy ötvenes éveiben járó férfi - aki maga is súlyosan megsebesült, de további információkat nem közöltek róla.
A támadó három kisgyermeket és egy nőt sebesített meg, közülük kettőt súlyosan.
Állítólag egy brazil motoros futár állította meg a késelőt
A BBC és a Journal ír lap is azt írja, hogy egy motoros futár, a 43 éves Caio Benicio állíthatta meg a dublini késelőt, aki öt embert, köztük három kisgyereket támadott meg Dublin központjában, a Parnell téren. A brazil férfi azt nyilatkozta, hogy nem is gondolkodott, tiszta ösztönből cselekedett, és pillanatok alatt vége volt mindennek. „A férfi a földre zuhant, nem láttam, hová lett a kés, és mások is közbeavatkoztak” – mondta.
Zoom
Fotó: BBC
Caio állítólag a bukósisakjával verte fejbe a férfit, azt mondta, hogy mások azért nem mertek közbeavatkozni, mert a férfinál fegyver volt. Az 50 év körüli, algériai származású támadót súlyos sérülésekkel kezelik. Őt a rendőrök őrizetbe is vették, és közölték, hogy nem keresnek másik gyanúsítottat.
A Journalnek Caio azt is elmondta, hogy szomorú volt, amikor a bevándorlóellenes tüntetéseket látta az utcákon. „Úgy tűnik, ők utálják a bevándorlókat. Nos, én bevándorló vagyok, és mindent megtettem, hogy megpróbáljam megmenteni azt a kislányt” – nyilatkozta.
Egy Telex-olvasó arról írt, hogy a késelésben megsérült, 30 év körüli felnőtt az óvónő volt, aki megpróbálta megvédeni a gyerekeket. A zavargások a belvárosban történtek, a tüntetők az O'Connell Street mindkét végén felgyújtottak egy buszt, az O'Connell híd felőli végén egy rendőrautót, illetve az utca közepén egy villamost is. Kirakatokat törtek be, fosztogattak. A buszközlekedés éjszakára leállt.
Zoom
Caio Benicio (fotó: GoFundMe / Metro)
„Ennek az erőszaknak semmi köze nem volt ahhoz az erőszakos merénylethez, amely ma délután történt a Parnell téren. Ez indoklás nélküli rablás volt. A tüntetők megtámadták a tömegközlekedést, megrongálták a rendőrség járműveit, és megtámadtak néhány kereskedelmi vállalkozást” – nyilatkozta Patrick McMenamin főfelügyelő. (A fosztogatás és a gyújtogatás persze fehér emberhez illő, az a BLM-es négerek kiváltsága, de az tényleg elkeserítő, hova züllesztik az európai országokat. Jól is jön egy kis erőszak, hogy lehessen náciktól rettegni a kontinens elárasztása helyett... - a szerk.)
A zavargásoknak a jelentések szerint sem civil, sem rendőri sérültje nincs.
(MTI - Telex nyomán)