Dél-Korea hétfőn sikeresen végrehajtotta szilárd üzemagyaggal működő rakétájának harmadik tesztjét - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium, az Észak-Korea elleni független, űrbéli megfigyelőrendszerének kiépítésére tett erőfeszítései részeként.
A hordozórakétát a Csedzsu-szigettől mintegy négy kilométerre délre lévő, a vízen úszó bárkáról indították, helyi idő szerint 14 órakor, és 650 kilométeres magasságban pályára állítottak egy kis műholdat - közölte a minisztérium. Az ilyen rakétákat arra tervezték, hogy kis műholdakat alacsony Föld körüli pályára állítsanak megfigyelési műveletek céljából.
A folyékony üzemanyaggal működő űrjárművekkel összehasonlítva a szilárd üzemanyagú rakéták indítása általában egyszerűbb és költséghatékonyabb.
A dél-koreai fejlesztésű űrjármű az első három fokozathoz szilárd, míg a negyedikhez folyékony üzemanyagot használ, így könnyebben és pontosabban beállítható a tömegelosztás.
A minisztérium az ütemterv pontosítása nélkül közölte, hogy a hadsereg műholdas alapú megfigyelőrendszerének megerősítése érdekében a fejlesztések befejeztével teljes értékű kilövést terveznek.
"Amint a szilárd üzemanyaggal működő hordozórakéta fejlesztése befejeződik, a dél-koreai hadsereg képes lesz a biztonsági igényeknek megfelelően a vészhelyzetekben megfigyelésre és felderítésre tervezett kis műholdak felbocsátására" - áll a minisztérium közleményében.
Szöul azt ígéri, hogy olyan űrszállító rendszert fejleszt ki, amely alkalmas alacsony Föld körüli pályán 500-700 kilogramm tömegű, nehezebb műholdak felbocsátására is.
Az űrjármű tesztrepülése néhány nappal azután indult el, hogy Dél-Korea pénteken sikeresen pályára állította első kémműholdját a kaliforniai Vandenberg űrbázisról, egy SpaceX Falcon 9 rakéta segítségével. A kilövés része Szöul azon tervének, hogy 2025 végéig öt hazai gyártású kémműholdat pályára állítson, hogy alaposabban meg tudja figyelni Észak-Korea katonai tevékenységét.
Észak-Korea november 21-én állította pályára első katonai kémműholdját.
(MTI)