Az elmúlt hétvégén volt az 1945-ös budavári kitörés 79. évfordulója, és a dátum a mai napig komoly vihart kavar, továbbra sem lehet nyugodt körülmények között megemlékezni az Európát védő német és magyar hősökről. Ilyenkor több német hazafi is ellátogat Budapestre, hogy valamilyen formában lerója kegyeletét ősei előtt. De van egy másik fontos évforduló is ezen a hétvégén, ez pedig Drezda terrorbombázása, amelyet a szövetséges hatalmak 1945. február 13-án követtek el.
Éjjel a brit és az amerikai légierő a második világháború legpusztítóbb légitámadását intézte a szászországi Drezda ellen. „Az Elba Firenzéjeként” emlegetett szászországi város nagy része megsemmisült, a lángtengerben több százezer ártatlan ember lelte halálát. Tudni érdemes azt is, hogy a városban ipari és hadi létesítmény nem volt, a békeidőben nagyjából 600 ezer fős város 1945-re majdnem a duplájára duzzadt a bolsevik csapatok elől menekülők miatt. És a világtörténelem egyik legnagyobb háborús bűnöse, Winston Churchill úgy gondolta és arra számított akkor még, hogy Drezda a nyugati befolyási övezet része lehet (ebben tévedett), és kényelmetlen volt számára a sok menekült, így "oldotta meg".
Ezen túlmenően természetesen azt a cél szolgálta a terrorbombázás, hogy megtörje a németek ellenállását. Ez sem sikerült. Beszédes, hogy a "konzervatív jobboldalon" – például Bayer Zsolt – a mai napig nagy tekintélynek örvend a németellenes soviniszta Churchill, aki aztán rövidlátó politikájával a Brit Világbirodalmat is romba döntötte, átengedve ezzel helyét az Amerikai Egyesült Államoknak.
Természetesen a mai németellenes rezsim nem nézi jó szemmel, ha német nemzetiek emlékeznek erre az eseményre, nem egy esetben az antifákat küldik rájuk, és nagyon nehéz megemlékezést tartani a több százezer ártatlan áldozatról, ennek ellenére ott sem adják fel, évről évre valamilyen formában megtartják az emlékvonulásaikat. Így tett ebben az évben a Die Heimat is, erről adtak hírt.
Zoom
Fotó: Telegram/Die Heimat
"Aki elfelejtett sírni, az Drezdádban újra megtanult" – Gerhard Hauptmann, fűzték hozzá a Telegramon ezt az idézetet a megemlékezésükről közzétett képhez.
Lantos János – Kuruc.info