Meghalt a börtönben Ihar Lednyik fehérorosz ellenzéki aktivista - közölte kedden egykori pártja és egy politikai foglyokkal foglalkozó civil szervezet. Az aktivistát Aljakszandr Lukasenka elnök rágalmazása címén ítélték elzárásra.
"Ihar Lednyik, a fehérorosz Szociáldemokrata Párt (Hramada) egykori tagja, aktivista és újságíró elhunyt a börtönben. Hatvannégy éves volt" - közölte a több mint ezer politikai foglyot számon tartó civil szervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A hírt a Vjaszna jogvédő szervezet is megerősítette.
Az aktivistát 2022 decemberében vették őrizetbe, és háromévi börtönre ítélték az elnök rágalmazása címén, miután megjelentetett egy cikket a Szociáldemokrata Párt lapjában.
Pártja szerint a börtönben "jelentősen romlott" az állapota.
A civil szervezet, amely szerint a férfi bélpanaszok miatt műtéten esett át, és szívpanaszai is voltak, nem közölte sem a halál okát, sem pontos időpontját.
A Vjaszna honlapján a szociáldemokrata pártlapra hivatkozva az írta, hogy az aktivista halálát szívleállás okozta. Az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A férfi egy minszki kórházban halt meg, ahová a babrujszki fegyenctelepről szállították, ahol a büntetését töltötte.
Az emberi jogi szervezet szerint 2021 óta Ihar Lednyik az ötödik politikai fogoly, aki börtönben halt meg. A Vjaszna szerint jelenleg több mint 1400 politikai fogoly van Fehéroroszországban.
Fehéroroszországban a 2020. évi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta aktivisták, újságírók, emberi jogvédők és közönséges állampolgárok százait ítélték súlyos börtönbüntetésre vagy kényszerítették száműzetésbe.
A száműzetésben élő ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja "igazságtalanságnak és hihetetlen tragédiának" nevezte az aktivista halálát. "A rezsim a börtönben öli meg a fehéroroszokat, akik jobbra akarják fordítani az ország sorsát" - írta a politikus Telegram csatornáján. Cihanouszkaja azzal vádolta a hatóságokat, hogy "szándékosan ölték meg" Lednyiket, aki szerepelt a "túl idős, illetve beteg" fogvatartottakról készült humanitárius listán.
Az ellenzéki politikus közölte: mintegy tíz, egészségi gondokkal küzdő politikai fogolynak van szüksége azonnali segítségre, és a mielőbbi szabadlábra helyezésüket követelte.
(MTI)