Több, az indiai gazdatüntetésekkel kapcsolatos felhasználói fiókot és bejegyzést korlátozott az X közösségi oldal Indiában az újdelhi kormány utasítására - derült ki az X csütörtöki bejelentéséből, melyben azonban kiemelték, hogy pusztán jogi kényszernek engedelmeskednek.
"Egyedül Indiában fogjuk ezeket a fiókokat és bejegyzéseket korlátozni, mindazonáltal nem értünk egyet ezzel, és kitartunk amellett, hogy a szólásszabadságnak e bejegyzésekre is ki kell terjednie" - szögezte le a korábban Twitter néven ismert oldal kormányügyekkel foglalkozó irodavezetője.
Hozzátette, hogy az X a jelentős pénzbírság és börtönbüntetés elkerülése miatt működik együtt Újdelhivel, azonban írásbeli fellebbezést nyújtott be az utasítás ellen.
"A nyilvánosság hiánya az elszámoltatás hiányához és önkényes döntéshozatalhoz vezethet" - hívta fel továbbá a figyelmet az X.
Indiai sajtóforrások szerint a szóban forgó fiókok és bejegyzések az országban hetek óta tartó, a terményekre garantált felvásárlási ár ügyében kirobbant, többször könnygázzal feloszlatott gazdatüntetésekkel foglalkoztak.
Narendra Modi indiai miniszterelnök kormánya nem először keveredik vitába techóriásokkal; Újdelhi korábban többször bírálta a Google-t és a Facebookot is, mely szerinte "India-ellenes tartalmaknak" ad teret.
(MTI)