Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gázai rendezési terve a közigazgatásban jártas helyi emberekkel és szervezetekkel képzeli el a polgári rend helyreállítását a háború után a Gázai övezetben a Jediót Ahronót hírportáljához, a ynethez eljuttatott dokumentum szerint.
Zoom
Fotó: Avi Ohayon/GPO/Reuters
Netanjahu a hadikabinet csütörtök esti ülésén bemutatta a háború utáni gázai rendezési tervének elveit, a jövőbeli rendezés alapszabályait. A többi között közölte, hogy elképzelései szerint "a Gázai övezetben a polgári közigazgatás és a közrendért viselt felelősség közigazgatási tapasztalattal rendelkező helyiekre fog épülni".
A dokumentum három idősíkot különít el: a háború folytatását ígéri a három izraeli cél eléréséig, melyek a Hamász és az Iszlám Dzsihád katonai képességeinek felszámolása, a túszok hazatérése, és a Gázai övezetből érkező fenyegetés megszüntetése.
Középtávon Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az övezet fölött, a biztonsági igények szerint ütközőzónát hozna létre a határ mentén, Egyiptommal együttműködésben "déli zárlatot" teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja.
A gázai vallási, oktatási és szociális intézményeket "deradikalizálnák" - megszüntetnék az ottani "szélsőséges nézeteket" -, lehetőség szerint más arab országok segítségével. Bezárnák, és más segélyszervezetekkel pótolnák az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetét, az UNRWA-t, amelynek Izrael szerint több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i támadásban. Az övezet újjáépítésében csak olyan államok vehetnének részt, melyeket Izrael elfogad.
A hosszú távú rendezést két pontban rögzíti a terv, amely szerint Izrael elutasítja a "nemzetközi diktátumokat" a palesztinokkal való végleges rendezésről, ami csak a felek közti közvetlen és előfeltétel nélküli tárgyalásokkal érhető el. Izrael a dokumentum szerint "elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, mert ez jutalom lenne az október 7-i vérengzésért".
Frissítés: palesztin elnöki szóvivő: a háború utáni Gázának az önálló palesztin állam részévé kell válnia
A Gázai övezetnek az önálló palesztin állam részévé kell válnia, melynek a fővárosa Jeruzsálem lesz - jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, Nabíl Abu Rudejna, válaszul Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő gázai rendezési tervére.
Abu Rudejna azt vetette Netanjahu szemére, hogy az izraeli hadikabinet terve gyakorlatilag állandóvá tenné az izraeli megszállást és megakadályozná a palesztin állam létrejöttét, mely azonban csak újabb erőszakot és instabilitást hoz a térségben.
Mindeközben Chris Lockyear, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) csütörtökön tett felszólalásában azonnali tűzszünetet követelt és az egészségügyi ellátás összeomlására hívta fel a figyelmet.
"Nincs már egészségügyi ellátórendszer Gázában. Az izraeli hadsereg kórházat kórház után tett tönkre. Ami megmaradt, az már nagyon kevés ilyen vérfürdő mellett"- szögezte le a főtitkár.
(MTI nyomán)