Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét, hogy az állam áttekintést kaphasson arról, hogy kikre számíthat a haza védelmében, de azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
"Az állam védelme nem csak a hivatásos katonák dolga" - mondta a köztársasági elnök.
Pavel, aki korábban a cseh hadsereg vezérkari főnöke volt, azt is elmondta, hogy az emberek többféleképpen is hozzájárulhatnak a honvédelemhez, polgári szolgálatot teljesíthetnek vagy részt vehetnek katonai alapképzésen. Az államfő szerint az aktív tartalékosok létszámának meg kell haladnia az aktív hadsereg létszámát.
A cseh hadsereg 2030-ig szóló stratégiai dokumentumai 30 000 hivatásos katonát és 10 000 aktív tartalékost irányoznak elő. Tavaly szeptemberben a hadseregnek 27 982 hivatásos katonája volt, de csak mintegy 4300 aktív tartalékos katonája.
"Biztos, hogy még csak a közelében sem vagyunk" - mondta és arra emlékeztetett mindenkit, hogy a hatályos honvédelmi törvény 18-tól 60 éves korig mindenkit kötelez arra, hogy részt vegyen az állam védelmében.
A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése után, amelynek visszaállítását társadalmilag irreálisnak tartják, évente 40 ezer tagot töröltek a katonai tartalékosok listájáról, abból a generációból, amelyik elvégezte a katonai alapkiképzést, de már aligha lenne hadra fogható - mondta Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.
Jana Cernochová védelmi miniszter az ügy kapcsán beszédében utalt az egyetemekkel való együttműködésre és a fegyvertartó állampolgárokkal való megbeszélések elindítására is. Továbbá beszélt a lakosság bevonásának legújabb bevezetett formájáról is, az úgynevezett "önkéntes előretörésről" a fegyveres erők kiegészítésére. Aki jelentkezik, annak csak azonnali orvosi vizsgálaton kell átesnie.
(MTI)