Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
"Aláírtunk egy ambiciózus, 10 milliárd eurós beruházási tervet" - jelentette be kedd este Emmanuel Macron francia elnök, amikor pohárköszöntőt mondott a katari emír tiszteletére rendezett díszvacsorán a francia elnöki hivatalban. "Ezek a beruházások erősíteni fogják a két ország közötti stratégiai partnerséget" - erősítette meg az emír.
A beruházások olyan ágazatokban fognak megvalósulni, mint az energiaátmenet, a félvezetők, a repülőgépipar, a mesterséges intelligencia, a digitális ipar, az egészségügy és a kultúra.
Tizenöt év óta ez az első állami látogatás, amelyet Katar emírje tesz Franciaországban, és az első a 2013-ban trónra lépett Tamim bin Hamad asz-Száni sejk számára, aki folyékonyan beszél franciául, s akinek látogatását Emmanuel Macron "hatalmas megtiszteltetésnek tartja Franciaország számára".
"Az Ön országa Franciaország barátja, hűséges és stratégiai partner, akiről Franciaország tudja, hogy a nehéz helyzetekben számíthat rá" - fogalmazott az államfő, emlékeztetve a mindkét ország számára fontos védelmi és biztonsági politikára vagy a terrorizmus elleni küzdelemre.
A díszvacsorán jelen volt Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012), aki mandátuma idején megerősítette a két ország közötti kapcsolatokat, Nasszer al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain (PSG) párizsi labdarúgóklub elnöke, aki az emír közvetlen környezetéhez tartozik, Kylian Mbappé, a "francia" labdarúgó-válogatott kapitánya és a PSG csatára, valamint Bernard Arnault, az LVMH luxusmárka elnöke.
A díszvacsorát megelőzően az emír - akinek országa kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások közvetítésében - és Emmanuel Macron a megbeszélésük során megerősítették, hogy "nagyon gyorsan tűzszünetet" szeretnének elérni a Gázai övezetben - közölte a francia elnöki hivatal.
Joe Biden amerikai elnök hétfő este közölte: Izrael beleegyezett abba, hogy a március 10-én kezdődő iszlám szent hónap, a ramadán idejére beszünteti katonai műveleteit a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedése érdekében. A túszok szabadon bocsátása Franciaország számára abszolút "prioritás" - mondta Emmanuel Macron, míg a katari emír a maga részéről elítélte a palesztin nép elleni népirtást, a kényszer-áttelepítéseket és a kegyetlen bombázásokat.
Katar és Franciaország szándéknyilatkozatot írt alá a humanitárius együttműködésről a Gázai övezetben, amely tartalmaz egy, a palesztinoknak nyújtott 200 millió eurós közös kötelezettségvállalást. A francia elnöki hivatal jelezte, hogy három francia-katari teherszállító repülőgép elindult humanitárius segéllyel és egészségügyi ellátással az egyiptomi El-Arís városába, amely a gázai Rafah közelében található.
"Gáza jövője a kétállami megoldásban rejlik, egy Izraellel békében élő palesztin állammal és egy konszolidált Palesztin Hatósággal az élén" - hangsúlyozta a francia elnök. A katari emír üdvözölte azt a szerepet, amelyet Franciaország játszhat "a két állam igazságosságának megteremtésében".
(MTI nyomán)