Megállapodás nélkül zárult csütörtökön az a találkozó, amelyen Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezésére részt vettek a gazdatiltakozásokat szervező agrárszervezetek - közölték a megbeszélésről távozó gazdák.
A három órán át folytatott megbeszélések "normális légkörben" zajlottak, de a résztvevők semmi konkrétumra nem jutottak - mondta el újságíróknak Krzysztof Chmiel, a gazdák küldöttségének egyik tagja. "Várjuk a konkrétumokat" - tette hozzá egy másik gazda, Szczepan Wójcik.
Megerősítették: a tiltakozások országszerte folytatódni fognak, Varsóban március 6-án tartanak újból tüntetést.
A megbeszélésről már annak elején távoztak a Szolidaritás szakszervezet agrártagozatának képviselői. Újságíróknak ezt azzal indokolták, hogy a kormányoldal a gazdák egyes képviselőit nem engedte be a tárgyalóterembe.
Tusk a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján elmondta: bár a gazdák különféle nézeteket képviseltek, a találkozó résztvevői "talán elhitték, hogy akárhogy is van, a barikád egy oldalán vagyunk". A kormánynak és a tiltakozóknak egy a céljuk, mégpedig a lengyel mezőgazdaság és piac védelme, valamint az európai piac védelme is - szögezte le.
Bejelentette: előkészítik a gazdák és a kormány közös, az európai zöld megállapodásra vonatkozó követelményeit, és Brüsszelbe továbbítják őket. "Nem arról van szó, hogy megdöntsük a zöld megállapodást", de az ukrajnai háború idején a mezőgazdaságot érintő előírásait "fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni" - fejtette ki Tusk.
Közölte: támogatja, hogy az Európai Unió finanszírozza a gabona felvásárlását és továbbszállítását az európai piacokról. Elmondta továbbá: Denisz Smihal "ukrán" kormányfő a vele folytatott megbeszélésen jelezte, hogy az agrárexport uniós szintű megoldásáig Ukrajna kész lenne a (lengyel-ukrán) határ lezárására. "Az ilyen döntésnek viszont kétoldalú következményei lennének, ez nem egy megálmodott forgatókönyv, de sajnos szem előtt kell tartani" - fűzte hozzá Donald Tusk.
Tusk már szerdán közölte, hogy kormánya a kereskedelmet érintő átmeneti határzárról egyeztet Kijevvel. Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes viszont erre reagálva kijelentette: Ukrajna nem zárja le a lengyel határt, és nem is tárgyal erről.
(MTI nyomán)