Az Egyesült Államok megkezdte élelmiszer-szállítmányok eljuttatását légi úton a Gázai övezetbe - jelentette a CNN és az NBC amerikai hírtelevízió kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva szombaton.
A közlések szerint az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel.
Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak.
Csütörtökön Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint (a zsidók konkrétan közéjük lőttek - a szerk.).
Izrael az október 7. óta tartó öldöklés során blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok.
Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede egyetlen lépésnyire van az éhínségtől.
(MTI nyomán)