Bulgária Van Ilyen Nép (ITN) nevű pártja csütörtökön azonnal elutasította az államfő kormányalakítási felkérését, megnyitva az utat Rumen Radev elnök számára, hogy előrehozott választást írjon ki.
Az ITN lépésére azután került sor, hogy a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége (GERB-SZDSZ) pártszövetség és koalíciós partnere, a Folytatjuk a változást (PP) egyaránt kijelentette, hogy nem tudott új kormányt létrehozni.
Ivajlo Vlagyimir Vlagyivicsev, a párt szóvivője, aki visszaadta a mandátumot az államfőnek, azt mondta: "Köszönjük a bizalmat, és megértjük a nehéz helyzetet, amelybe az alkotmány szükségtelen módosítása hozta önöket. A többség, amely elfogadta (ezt a módosítást), káros. Örülünk, hogy a kilenchónapos hatalmi agónia véget ért, vissza kell térni a szavazóurnákhoz".
Radev azt mondta, ebben a helyzetben megkezdi ügyvezető miniszterelnök keresését, hogy megalakítsa a technikai kabinetet, amelynek feladata az előrehozott választás megszervezése lenne.
Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A 2023. áprilisi választásig az országot a Radev által kinevezett ügyvivő kormányok irányították, mivel nem volt stabil választott koalíció.
A hónap elején Marija Gabriel külügyminiszter nem tudott kormányt alakítani, miután március 5-én lemondott Nyikolaj Denkov, a PP miniszterelnöke. Denkov azért távozott, hogy a GERB-SZDSZ kilenc hónapig vezethesse a kormányt, ahogyan arról a tavalyi választás után megállapodtak. Szerdán ő is elutasította Radev kormányalakítási felkérését.
A tavaly áprilisi választáson a GERB-SZDSZ végzett az élen, 69 mandátumot szerezve a 240 fős parlamentben. A PP által vezetett blokk 64 helyet szerzett. Két év alatt ez már az ötödik választás volt az országban.
Az alkotmány értelmében a bolgár parlamentnek nem kell feloszlatnia magát az előrehozott választás előtt.
(MTI nyomán)